Honger als oorlogswapen

© BelgaImage

Er dreigt een burgeroorlog in Venezuela. De ordetroepen van de extreemlinkse president Nicolas Maduro zijn slaags geraakt met betogers die Amerikaanse medicijnen en voedsel over de grens met Colombia wilden krijgen (foto). Het Venezolaanse regime beweert dat de Verenigde Staten op die manier wapens het land in willen smokkelen en blokkeert alle humanitaire hulp. Volgens de oppositie wil Maduro hen uithongeren.

Ondertussen stijgt de kans op een buitenlandse militaire interventie. De Europese Unie heeft die voorlopig uitgesloten, maar de Amerikaanse regering heeft gezegd dat ‘alle opties open blijven’. Bovendien verklaarde oppositieleider Juan Guaido dat de kans dat zij om een buitenlandse interventie zullen vragen waarschijnlijker wordt. Rusland, China en Iran hebben hun steun uitgesproken voor Maduro, maar het is onduidelijk of ze een oorlog willen riskeren om de belaagde president in het zadel te houden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content