In Belgrado is de Servische premier Zoran Djindjic (50) neergeschoten.

De eerste arrestaties na de moord, vorige woensdag, op de Servische eerste minister Zoran Djindjic wezen in de richting van Legija. ‘Een maffiabende rond Milorad Lukovic, ex-lid van het Vreemdelingenlegioen’, zegt voorzitter Djordje Jovanovic van het Servisch Wereldcongres, een organisatie van Serviërs in de diaspora.

‘Lukovic zwaaide vroeger de plak in de speciale politie-eenheden van president Slobodan Milosevic. Hij heeft oorlogsmisdaden op zijn kerfstok die aanklaagster Carla Del Ponte van het Joegoslavië-tribunaal mogelijk nog niet bekend zijn. Onder het regime-Milosevic groeide in Surcin, bij de luchthaven van Belgrado, een bedrijfszone voor bevriende privé-ondernemers. Het misdaadmilieu hield er de financiële stromen in het oog, bemoeide zich met de witwas en maakte van Surcin een afpersingscentrum.’

Het bleef bestaan nadat democraten in 2000 de macht van Milosevic overnamen.

djordje jovanovic: Jawel. Eerst probeerde de nieuwe premier Djindjic er ongeveer 4 miljard euro niet betaalde belasting van malafide vrienden van Milosevic te laten innen, maar dat mislukte. Het werd twintig keer minder, 200 miljoen euro. Het misdaadmilieu mocht playmaker in de zakenwereld blijven. Djindjic was geen maagd. Hij bleek niet vies van omgang met mensen van twijfelachtig allooi.

U hebt hem meegemaakt.

jovanovic: In november ’99, na de NAVO-bombardementen op Joegoslavië, hadden vertegenwoordigers van de diaspora – onder andere van het Wereldcongres, van het Amerikaanse Serbian Unity Congress, de Servische orthodoxe kerk en kroonprins Alexander II Karadjordje – in Boedapest een vergadering met de oppositie, die Milosevic ten val moest brengen. Het was duidelijk dat alleen een eenheidslijst of een eenheidskandidaat een kans maakten. Djindjic toonde zich daar van zijn lauwste kant toen ik er doordrukte dat we alleen geld voor gedane kosten naar de oppositie zouden laten vloeien. Geen blanco cheque dus. De fondsen die we inzamelden moesten correct worden besteed.

Om aanvoerder van de oppositie te worden, liet Djindjic zijn Duitse connectie spelen. Hij had in Duitsland gestudeerd en was een vriend van Bodo Hombach, de EU-coördinator van het Stabiliteitspact voor Zuidoost-Europa. Duitsland heeft belangstelling voor de Servische Donau-corridor.

Volgens u was Djindjic niet de grote hervormer.

jovanovic: Hij was vooral bezig met het beschadigen van de nieuwe Joegoslavische president Vojislav Kostunica, de populairste politicus in Servië en echte aanvoerder van de oppositie. Ondanks de juridische bezwaren van Kostunica, en in ruil voor beloften van economische hulp uit het Westen, leverde Djindjic Milosevic uit aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Hij liet de 45 vertegenwoordigers van de partij van Kostunica maanden uit het parlement zetten. Hervormer? Djindjic deed niets om eigendommen die door de communisten zijn genationaliseerd op een faire manier aan de rechtmatige eigenaars terug te bezorgen.

Frans Vuga

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content