‘Het vertrouwen in de mensheid is wat hersteld’

© Kristof Vadino

Met 2000 waren ze, de Vlamingen en Brusselaars die op 4 mei een gesprek aanknoopten met iemand over wie ze maar één ding wisten: dat ze het over veel oneens zijn. Het stevige maar desalniettemin hoffelijke debat was het doel van Het Grote Gelijk, het project van Knack, De Standaard, Bruzz en Stampmedia.

Dat doel is ook bereikt, zo mocht blijken uit de reacties. In Vlaanderen werd in cafés afgesproken, in Brussel zette de Koninklijke Vlaamse Schouwburg haar deuren open. Daar kwamen zo’n 150 deelnemers samen om elkaar in de ogen te kijken. Er werd gelachen, vlijtig genoteerd, en hier en daar werd zelfs op een standpunt teruggekomen. Er werd zichtbaar plezier beleefd aan het debatteren op zich, aan het uitgedaagd worden, en het soms hardnekkig zoeken naar onenigheid.

Veel deelnemers vroegen om een vervolgeditie, volgend jaar. ‘Het vertrouwen in de mensheid is wat hersteld’, besloot Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck. Als dat geen goede reden is voor een bisnummer.

Op Knack.be/hetgrotegelijk vindt u een column van Dirk Draulans over zijn gesprekken met lezers, en een verslag van de dag.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content