Het politieke jaar in 30 vragen.

10.01 © ISOPIX

05.01

Hij was 26 jaar lang fractieleider van het Vlaams Belang in de Antwerpse gemeenteraad, maar nu geeft Filip Dewinter de fakkel door aan (…1). Die laatste is samen met iemand van Iraanse origine, maar dat is een ‘meerwaarde-immigrant’, aldus Dewinter in Gazet van Antwerpen.

06.01

Nog meer veranderingen in het Antwerpse gemeentebestuur: N-VA-politicus (…2) stopt onmiddellijk als schepen van Sport, Diamant, Markten en Foren, omdat hij zijn alcoholverslaving niet onder controle krijgt. Hij wordt opgevolgd door gemeenteraadslid Peter Wouters.

10.01

Voormalig Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA) sleept (…3) voor de rechter. Hij eist een schadevergoeding, omdat artikels in het online magazine tot zijn ontslag zouden hebben geleid. Eerder kreeg hij al grotendeels gelijk van de Raad voor de Journalistiek.

24.01

‘Mensen vluchten van oorlog en geweld en we gaan ze leren vechten?’ Met die tweet zette N-VA-Kamerlid Theo Francken kwaad bloed bij Fedasil. Hij plaatste daarbij een foto van de offerteaanvraag voor (…4) voor een asielcentrum, waarna de betrokken Fedasil-werknemer dreigtelefoons kreeg.

20.02

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vroeg aan professor politieke wetenschappen (…5) om een voorwoord te schrijven bij zijn boek. Die schrijft dat ook, met als titel ‘De processie van de paljas’. Maar het wordt uiteindelijk geschrapt, wegens ’te negatief’ en ‘slechte reclame’.

01.03

In Brussel organiseert de (…6) een mars, onder de noemer ‘De Grote Colère’. Volgens de organisatoren waren er 10.000 aanwezigen, de politie houdt het op ruim de helft. Er waren slogans te horen als ‘Wie ellende zaait, zal woede oogsten’.

03.03

Met een Facebookbericht neemt Groen-politica Freya Piryns na 20 jaar afscheid van de politiek, omdat die haar ‘stilaan begon op te vreten’. Bij de laatste federale verkiezingen kreeg ze geen verkiesbare plek. Piryns is gehuwd met Open VLD-politicus (…7).

04.03

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) lanceert zijn eigen klimaatplan voor de steden en gemeenten, ambitieuzer dan het plan van zijn collega-minister Zuhal Demir (N-VA). Hij wil onder meer één extra boom en een halve meter (…8) per Vlaming tegen 2030.

25.04

‘Magistraal in zijn eenvoud’: zo noemt ondernemersorganisatie Unizo het idee van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om (…9) een week uit te stellen. Het jaarlijkse feest valt namelijk net één dag voor de heropening van de winkels. Maar de meeste bloemisten zijn niet enthousiast.

22.05

Egbert Lachaert wordt verkozen tot nieuwe voorzitter van de Open VLD, voor Bart Tommelein, Stefaan Nuytten en (…10). Die laatste publiceerde dagelijks een talkshow op Facebook, waarin ze onder meer premier Sophie Wilmès (MR) opriep te stoppen met de ‘lockdowndictatuur’.

04.05

Dat zijn bezoek aan een naaiatelier wereldwijd viraal zou gaan, had vicepremier (…11) wellicht niet verwacht. In een filmpje is te zien hoe hij worstelt met een mondmasker: eerst belandt dat óp zijn hoofd, vervolgens voor zijn ogen, en ten slotte voor zijn neus en mond.

06.05

Na de snoeiharde kritiek op de vorige persconferentie, pakt de Nationale Veiligheidsraad het nu anders aan. Premier Sophie Wilmès (MR) begint zelfs met een mopje: ‘Er zal geen (…12) zijn.’ Er komt ook een verrassing: vanaf zondag mag iedereen vier bezoekers ontvangen.

25.05

Het raakt bekend dat (…13), die als onafhankelijk Kamerlid een zetel heeft in de fractie van het Vlaams Belang, door de Gentse politie betrapt werd tijdens een lockdownfeestje. Op Twitter hekelt hij de ‘0,0 journalistieke deontologie’ en heeft hij het over een ‘rustige barbecue met 8 man’.

11.06

Er komt kritiek op de Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) omdat ze het vliegtuig nam van Brussel naar (…14). Ze wil de heropstart van de regionale luchthavens in de kijker zetten, maar dat valt in slechte aarde bij milieuorganisaties.

18.06

Na een kritische mail van Jan Huijbrechts, die voor het Vlaams Belang in de raad van bestuur van de VRT zit, wordt online een passage uit De ideale wereld geschrapt waarin comedian Geert Hoste toont hoe Vlaams Belangers elkaar kunnen begroeten met mondmasker: door de (…15).

20.06

In Brugge wordt CD&V-burgemeester (…16) neergestoken. De dader is een psychiatrische patiënt voor wie de burgemeester, in zijn job als advocaat, al jarenlang fungeerde als bewindvoerder. Hij wordt meteen geopereerd en zijn toestand is al snel weer stabiel.

11.07

N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt zijn veto tegen de versoepeling van de abortuswet. Zo legt hij een bommetje onder de potentiële (…17)-coalitie. De voorstanders van de versoepeling moeten zelf maar een federale regering vormen ‘als ze elkaar zo geweldig vinden’, zegt De Wever.

17.07

De Vlaamse regering bereikt eindelijk een akkoord over de drie nieuwe provinciegouverneurs. In Limburg en Vlaams-Brabant worden dat respectievelijk Jos Lantmeeters en Jan Spooren, beiden van N-VA. In Oost-Vlaanderen is de gouverneurspost voor Carina Van Cauter van (…18).

23.08

Amper een maand nadat voormalig SP.A-voorzitter John Crombez afscheid genomen had van de nationale politiek, doet ex-voorzitter van Groen (…19) hetzelfde. Hij blijft wel geloven in politiek, zo klinkt het. ‘Maar het schouwspel, dat ben ik beu.’ Hij stapt over naar VDK Bank.

27.08

Ondernemer en VRT-regeringscommissaris voor N-VA (…20) dagvaardt, samen met enkele andere ondernemers, viroloog Marc Van Ranst. Ze eisen een symbolische schadevergoeding van 1 euro wegens de aangerichte schade door ‘ongenuanceerde en roekeloze uitspraken’.

01.09

Vlaams minister-president en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) moet voor een speciale Kamercommissie Justitie en Binnenlandse Zaken verschijnen over het dramatische incident waarbij (…21) in 2018 stierf in een politiecel op de luchthaven van Charleroi.

09.09

SP.A-voorzitter Conner Rousseau maakt bekend dat zijn partijnaam verandert in ‘Vooruit’. Tot onvrede van het gelijknamige Gentse kunstencentrum. De huidige naam, ‘Socialistische Partij Anders’, met als baseline ‘Sociaal Progressief Alternatief’, kwam er dankzij (…22).

15.09

Er komt zeer veel kritiek op minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) als blijkt dat ons land slechts twaalf niet-begeleide minderjarigen uit het verwoeste opvangkamp (…23) op Lesbos wil opvangen. Later blijkt dat er ook tot 150 ‘kwetsbare asielzoekers’ welkom zijn.

17.09

‘Als we in Vivaldi meestappen, zullen we oppositie moeten voeren binnen de meerderheid.’ CD&V-politicus (…24) toont zich in De Standaard uitermate bezorgd. ‘Er loopt nog altijd een koude rilling over de rug van de CD&V en van Vlaanderen bij het horen van de term Paars-Groen.’

21.09

‘Ik denk dat de blauwe vrienden op de knieën zullen moeten gaan en de mond zullen moeten opendoen en dat er dan wat zal moeten worden doorgeslikt’, aldus Bart De Wever (N-VA) voor de camera van het Vier-programma Gert Late Night. Zijn partijgenoot (…25) stond er wat verlegen bij.

01.10

De regering-De Croo I legt de eed af bij de koning. Een van de opvallendste nieuwkomers is (…26), minister van Klimaat, Milieu en Duurzame Ontwikkeling. De voormalige Ecolo-voorzitter werd door haar partij voorgedragen als rechter bij het Grondwettelijk hof, maar dat werd tegengehouden.

07.10

In een Pano-reportage over de vernietiging van miljoenen mondmaskers, komt ook toenmalig bevoegd minister Maggie De Block aan het woord. Nadat ze eerder de oneliner ‘Blijf in uw kot’ had gelanceerd, doet ze nu opnieuw een uitspraak die haar blijft achtervolgen: (…27)

20.10

Hij was openlijk teleurgesteld omdat hij naast een ministerpost had gegrepen, maar in een open brief schrijft Groen-parlementslid (…28) dat hij toch de Kamerfractie van zijn partij blijft leiden. ‘Mijn ministerambitie leek misschien een doel op zich, terwijl het uiteraard vooral een middel was.’

28.10

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) toont zich emotioneel na een bezoek aan het CHC MontLégia ziekenhuis in (…29). Nadien kondigt hij een reeks maatregelen aan, zoals meer middelen en minder papierwerk voor huisartsen, en extra steun voor ziekenhuizen.

18.11

In (…30) wordt de omstreden avondklok weer afgevoerd. Burgemeester Eddy Bevers (N-VA) had die ingevoerd om amokmakers aan te pakken, waarna een storm van protest losbrak. ‘Compleet ongrondwettig’ en ‘vrijheidsberoving’, zo klonk het.

1. Sam Van Rooy 2. Ludo Van Campenhout 3. P-Magazine 4. bokshandschoenen 5. Carl Devos 6. PVDA 7. Willem-Frederik Schiltz 8. haag 9. Moederdag 10. Els Ampe 11. Koen Geens 12. powerpoint 13. Dries Van Langenhove 14. Antwerpen 15. Hitlergroet 16. Dirk De fauw 17. Arizona 18. de Open VLD 19. Wouter Van Besien 20. Rudi De Kerpel 21. Jozef Chovanec 22. Patrick Janssens 23. Moria 24. Pieter De Crem 25. Theo Francken 26. Zakia Khattabi 27. ‘Het is wat het is.’ 28. Kristof Calvo 29. Luik 30. Willebroek

22.05
22.05© Photo News
06.05
06.05© BELGA
11.06
11.06© Photo News
20.06
20.06© Photo News
09.09
09.09© BELGA
01.10
01.10© Photo News
07.10
07.10© Photo News
28.10
28.10© BELGA
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content