Jan Delvaux
Jan Delvaux Belpopkenner

De bewijzen van Blur en Supergrass.

Voor de Britten is het jaar nul begonnen. Zowel in de politiek als in de muziek. Valt het trouwens niet op dat de huidige generatie amper schopperig te noemen is ? ?Ik ben net als iedereen?, zegt Gaz Coombes van Supergrass in het Franse Les Inrockuptibles. ?Ik ben me bewust van de problemen rondom mij, maar ik heb bovenal zin om me te amuseren.? Het is dan ook de vraag hoe groot de knipoog is bij hun nieuwe ?In it for the money?.

Samen met de jongste Blur is dat album de tweede belangrijke test na de jaren van champagne. De Britpop was synoniem geworden voor een euforie met apocalyptische voortekenen. Er werd zoveel uitgebracht dat indigestie onvermijdelijk was. Het schiften is volop aan de gang en Darwiniaans ongenadig. Daar komen de sterksten en ze hebben zenuwen bij. Het moment van bewijzen is immers aangebroken.

Bij Blur kiezen ze voor het hazenpad. De aanhang en erelijst waren toch groot genoeg om eens van vel te kunnen veranderen. Het leek op een gemakkelijke manier om hoog te scoren op de schaal van geloofwaardigheid. En het lukt. Hun nieuwe ?Blur? zal thuis met moeite goud halen.

Die moeilijke plaat is echter ook mooi geworden. In plaats van zelfs in het experiment berekend te zijn, investeren ze met brio in zichzelf. Ze gaan naar de uitersten en houden zowel de dynamietstaven als de vrije figuren in de hand. Het fenomenale ?Song 2? is hun sterkste boodschap aan de wereld. Voortaan kunnen ze zijn wie ze maar willen.

Ook Supergrass dwingt dat recht op zelfbeschikking makkelijk af. Hun debuut ?I should coco? gaf hen de rol van de jeugdige adrenalinebom die wel vanzelf aan de groeistuipen bezwijkt. In plaats daarvan zijn ze dan maar gauw volwassen geworden. ?In it for the money? is lang niet de grote kunst die de Britse pers erin wil zien. Daarvoor is hun retro-activiteit te doorzichtig. Maar er zit genoeg goudbrokaat in het ding om het, bij gemis aan grote popplaten, tot absolute zeldzaamheid uit te roepen. Koppel de genen van sterke singlemakers aan de gedrevenheid van The Jam en denk daar af en toe een rustpunt met de treurnis van een Nick Drake tussen. Een album dat gegarandeerd langer zal meegaan dan zijn makers.

Jan Delvaux

Blur, ?Blur?, (7243 8 55562 2 7/Food)/Supergrass, ?In it for the money?, (7243 8 55228 2 6/Parlophone).

Supergrass : zeldzaamheid.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content