‘Het beleid van Financiën is deprimerend’

KAREL ANTHONISSEN'Minder controleurs maar wel meer consultancyfacturen.'
Jan Lippens
Jan Lippens Freelancejournalist

Hommeles bij de Bijzondere Belastinginspectie. BBI-directeur Karel Anthonissen haalde in een e-mail vernietigend uit naar John Crombez, gewezen staatssecretaris voor Fraudebestrijding, en naar de top van Financiën.

Karel Anthonissen kreeg in juni een blaam van John Crombez (SP.A) omdat hij zich niet loyaal zou hebben gedragen en een schijn van partijdigheid wekte bij het BBI-onderzoek naar de financiële handel en wandel van Karel De Gucht. Anthonissen tekende bij de Raad van State beroep aan tegen die sanctie.

Maar ‘elk nadeel heeft zijn voordeel’, schrijft Anthonissen in een vlammende e-mail die hij op 17 september verstuurde naar zijn vier collega-directeurs van de BBI. ‘Doordat de overheid zich openlijk van mij heeft gedistantieerd, is mij elke medeverantwoordelijkheid voor een falend beleid van de schouders genomen.’ Daarop neemt Anthonissen de hele top van Financiën in Brussel zwaar op de korrel: ‘Een directiecomité dat zich nauwelijks met de fiscale problemen inlaat, tenzij om de lobbygroepen ter wille te zijn, dat is wat de controleurs zelf op het terrein ervaren.’ Anthonissen klaagt ook de hervormingen aan waar ‘het management’ al meer dan tien jaar mee bezig is. Die hervormingen draaien vooral negatief uit, vindt Anthonissen, want alles wordt ‘naar beneden’ bijgesteld: minder controleurs met minder bevoegdheden, minder initiatiefrecht, minder kostenvergoedingen, lagere functieomschrijvingen en negatieve evaluaties: ‘Niemand is goed’. ‘Er zijn ook wel enkele dingen die “naar boven” gaan, zoals de consultancyfacturen van de vrienden en de pensioenvoorzieningen van de managers’, noteert Anthonissen.

Ook de regering-Di Rupo moet het ontgelden: ‘Een regering met een onredelijk hoge belastingdruk, die desondanks de begroting niet op orde krijgt, dat zijn de dagelijkse verwijten die bij onze job als belastingcontroleur horen. Het beleid is dus nogal “deprimerend”. Het Brusselse beleid heeft zich nu van ons gewestelijke beleid gedistantieerd. Ik ervaar dat als een nuttige distantie.’

Anthonissen voelt zich ook gepakt door de sanctie die hij kreeg van Crombez: ‘De ontslagnemende regering (heeft) partij gekozen tegen haar loyale soldaat. (…) Veel controleurs voelen zich behandeld als hinderlijk en onredelijk, en moeten nog opletten om niet door de eigen overheid in de rug te worden geschoten.’ Het zit Anthonissen hoog dat Crombez ‘iets bijzonder dierbaars naar beneden gehaald heeft, en dat is het spreekrecht van ambtenaren. (…) Met die schending van een van onze waardevolste grondwettelijke waarden heeft het ontslagnemende kabinet zijn job in mineur beëindigd.’

Karel Anthonissen wilde geen commentaar geven bij zijn uitgelekte e-mail. John Crombez verkoos om niet te reageren.

Jan Lippens

‘Ondanks de onredelijk hoge belastingdruk kreeg de regering de begroting niet op orde.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content