Leeftijd: 32 jaar Woonplaats: Gent Afkomstig uit: Saraqib, in het noorden van Syrië

Wanneer en waarom bent u naar België gekomen?

Op 26 oktober 2008 ben ik hier gearriveerd, de bedoeling was om toerisme te studeren. Ik werkte voordien als gids in Aleppo en België kende ik door voor Joker te werken. Ik wilde graag bijstuderen, maar eerst moest ik Nederlands leren.

De dingen liepen uiteindelijk anders, de revolutie brak uit in Syrië en ik kon me nog moeilijk concentreren op studeren. Het plan om toerisme te studeren, is voorlopig opgeborgen. De komende tien jaar zal de toeristische sector in Syrië niet floreren. Ik werk nu voor TomTom.

Moet president Bashar al-Assad aanblijven of vertrekken?

Ik ben tegen Assad omdat hij een dictator is, maar de revolutie draait lang niet alleen om hem. De problemen in het Midden-Oosten gaan terug tot de middeleeuwen. Als kind is me ingedrild dat we nooit over politiek mochten praten, dat de muren oren hadden. Overal liepen spionnen rond van de geheime inlichtingendienst, die voor Assad informatie verzamelde. Je kon op elk moment opgepakt worden. Het boek 1984 van George Orwell, dat gaat over Syrië.

Er zijn te veel verschillende interpretaties van de islam. Moslims vechten tegen elkaar omdat ze de Koran verschillend interpreteren, en sommigen zijn daar heel extreem in. Belgische jongeren die gaan vechten in Syrië hebben de islam verkeerd geïnterpreteerd. Syriërs hebben een groot identiteitsprobleem. Aan de grote verlichting, die jullie in Europa al hebben doorgemaakt, zijn wij nog niet begonnen.

Gesprekken met buitenlandse toeristen hebben mijn ogen doen opengaan. Het was niet makkelijk om los te komen van de manier van denken waarmee ik opgegroeid ben. Net daarom beschouw ik de Arabische Lente niet als een ontluikende lente maar als het begin van een schokervaring.

Moet het Westen ingrijpen of niet?

Daar kunnen alleen de mensen in Syrië op antwoorden. Zij leven elke dag in angst, soms met zes families onderge-doken in één huis. Ik denk niet dat een invasie van het Westen veel zal veranderen. Het kan een symbolisch signaal zijn om Assad bang te maken, maar om echt effect hebben, moeten de Syriërs hun diep verankerde denken veranderen.

Het probleem is dat de rebellen een alternatief voor Assad moeten bedenken. De meningen van de oppositie zijn te versnipperd om als één blok naar buiten te komen. We hebben hulp nodig van de buiten-wereld om het debat over de islam aan te gaan.

Hoe probeert u te helpen?

Ik stuur soms wat geld naar mijn moeder. Ik tweet informatie, ik deel nieuws op Facebook, ik promoot acties als 1212. Ik probeer mijn familie om de twee dagen te bellen, maar nu liggen de telefoonverbindingen al een week plat.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content