Vele banken hebben een speciaal krediet als u leent om uw woning energiezuinig te maken, en ook sommige steden helpen hun inwoners aan ‘groene leningen’. De federale overheid doet daar met enkele maatregelen in haar herstelplan nog een schep bovenop.

Wie energievriendelijk investeert in zijn woning – denk aan zonnepanelen of dubbele beglazing – kan rekenen op allerhande premies en fiscale bonussen (zie de site van het Vlaams energieagentschap www.energiesparen.be).

Maar op het moment dat u ze laat uitvoeren, kosten die investeringen nog steeds een pak geld. Daarom hebben vandaag al heel wat banken speciale energiekredieten, zoals het Ecokrediet Woning van Dexia of de Groene Energielening van KBC. Dat zijn persoonlijke leningen op afbetaling, met meestal een lagere rentevoet dan een gewone lening op afbetaling. En keurt de bank de lening goed, dan wordt het geld ter beschikking gesteld op eenvoudige voorlegging van een bestelbon of een factuur van de werken. De duur wordt bepaald door het geleende bedrag. Als u bijvoorbeeld 5000 euro leent om dubbel glas te plaatsen in uw woning, dan is de maximale looptijd van de lening 36 maanden. En de terugbetaalde interesten kunnen fiscaal worden afgetrokken. Maar wie al een hypothecaire lening heeft afgesloten voor zijn woning, hoeft zelfs geen nieuwe lening te nemen. U kunt ook kiezen voor de zogenaamde ‘wederopname’. Dat wil zeggen dat u een deel van het terugbetaalde kapitaal van uw hypothecaire lening gebruikt voor de financiering van de energiebesparende werken aan uw woning. Stel dat u vandaag al 50.000 euro terugbetaald hebt, dan kunt u maximaal voor evenveel opnieuw bij die bank lenen, en daarvoor dezelfde, oorspronkelijk hypothecaire inschrijving als waarborg gebruiken. Op die manier spaart u meteen ook nieuwe notaris- en registratiekosten uit, en u kunt zowel de interesten als de kapitaalaflossingen van de bijkomende lening fiscaal aftrekken.

Bovendien bieden verschillende steden vandaag ook al goedkope leningen aan voor energiezuinige investeringen. In Antwerpen bijvoorbeeld kunnen zowel eigenaars als huurders daarop een beroep doen voor bedragen tot 10.000 euro, aan twee procent rente. Voor armere mensen kan het zelfs renteloos, net zoals in het Brussels Gewest. En ook de federale regering doet in haar herstelplan een duit in het zakje met een interestkorting en een belastingkorting. Wie een groen krediet aanging tussen 1 januari 2009 en 31 december 2011, krijgt een interestkorting van 1,5 procent. Leent u aan vijf procent, dan hoeft u dus maar 3,5 procent interest te betalen. En op die interesten krijgt u bovendien nog een belastingvermindering van 40 procent. De details van die maatregelen moeten echter nog uitgewerkt worden.

in samenwerking met Moneytalk

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content