Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

Nu ze samen in de oppositie zitten, zullen Groen en SP.A intens samenwerken, al betekent dat nog niet dat er een kartel komt, zegt Kamerlid Kristof Calvo.

Ik kan mij verzoenen met veel van jullie milieuthema’s, maar absoluut niet met de linkse inslag. Waarom kan Groen niet rechts zijn? (Guy Morel, Knokke-Heist)

KRISTOF CALVO:Wat mij in deze partij altijd erg heeft aangesproken, is de focus op rechtvaardigheid. Ecologische maar ook sociale of economische rechtvaardigheid. Fair zijn en ijveren voor gelijke kansen zijn voor ons fundamentele waarden. En dat plaatst ons blijkbaar automatisch aan de linkerzijde van het politieke spectrum.

Hoe ziet u de rol van de oppositie in onze huidige democratie? Is ze niet gedoemd tot louter wat blaffen aan de zijlijn? (Alban Pols, Antwerpen)

CALVO:Als oppositielid zit je niet aan de knoppen, maar je kunt het debat wel mee sturen en als je het goed aanpakt, ben je zelfs richtinggevend. Ik vind het in elk geval zeer nuttig werk; iemand moet het beleid toch voor zijn verantwoordelijkheid plaatsen? Het moet wel verder gaan dan kritiek om de kritiek. Bij Groen hebben we zeker de ambitie om alternatieven naar voren te brengen. Dit regeerakkoord is zo onevenwichtig dat het erg veel inspiratie biedt voor heftig oppositiewerk. En niet alleen politiek: ook buiten de Wetstraat zal dat de komende weken duidelijk merkbaar zijn.

De productie van vlees is enorm milieubelastend en uitputtend voor onze planeet. Bent u zelf vegetariër? (Jozef Vandenberghe, Halle)

CALVO: Ik ben geen vegetariër, maar uit milieuoverwegingen let ik wel op mijn vleesconsumptie. Het voedingsbeleid is een cruciale factor in de klimaatverandering en dus een thema dat we dringend hoger op de agenda moeten zetten. Je mag als politicus zeker aangesproken worden op je leven buiten de politiek, vind ik, vooral als je daarin dingen doet die in tegenspraak zijn met wat je in het parlement verkondigt. Practise what you preach.

Hebben we nog steeds economische groei nodig om ons welvaartsniveau te behouden? Of zijn de grenzen van de groei bereikt? (André Vansteenbrugge, Oudenaarde)

CALVO:We moeten afstappen van het idee dat groei automatisch goed is. Groei die ten koste van ons milieu of van onze eigen gezondheid gaat, kunnen we missen. We hebben dan ook een andere manier nodig om de ontwikkeling van onze welvaart te meten. Het bruto binnenlands product laat te veel buiten beschouwing en houdt tegelijk rekening met zaken die zelfs schadelijk zijn voor onze welvaart en welzijn.

Waarom vormen de progressieve partijen samen geen antirechts front? Heeft de gespreide slagorde de weg niet geopend naar de burgemeesterssjerp voor N-VA in Antwerpen? (Stavros Kanakaris, Groot-Bijgaarden)

CALVO: Nu Groen en SP.A samen in de oppositie zitten, ga ik ervan uit dat we zeer intens zullen samenwerken. Dat zal dossier per dossier gebeuren, maar hoeft niet te eindigen in een kartel. Er bestaan gelijkenissen tussen de partijen maar ook zeer grote verschillen, zowel qua standpunten als qua stijl van aan politiek doen. Er is momenteel keuze in het partijlandschap, zowel links als rechts. Voor onze democratie is dat een goede zaak.

Vraag van de week

U verwijt de nieuwe regering dat ze dogmatisch redeneert. Denkt Groen zelf niet dogmatisch over een thema als kernenergie? (Ruben Van Lent, Ekeren)

CALVO: Er is in de politiek ruimte voor ideologie. Mijn collega’s en ik kijken naar de werkelijkheid met een groene, rode, blauwe, gele, oranje of bruine bril. Daar is niks mis mee. Dogmatisch ben je pas wanneer je kritiek niet verder gaat dan: dit druist in tegen mijn ideologie, dus ik ben tegen. Dat gaat voor Groen in de discussie rond de kernenergie niet op. Er zijn meer dan voldoende rationele argumenten tegen die achterhaalde technologie, zoals de gebrekkige veiligheid of het feit dat ze de vrijmaking van de energiemarkt tegenwerkt. Je hoeft geen ecologist te zijn om daar logische conclusies uit te trekken. Als we nu in de miserie zitten, dan is dat omdat we in het verleden zoveel hebben ingezet op kernenergie. We lopen met onze kop tegen de muur en dan beslist de regering dat we nog meer van hetzelfde nodig hebben. Dát vind ik dogmatisch.

Hebt u vragen over genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) en voedselveiligheid? Stel ze aan Wim Grunewald, expert biotechnologie.

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be. De vraag van de week wordt beloond met 2 filmtickets.

Jef Van Baelen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content