‘Griekenland was beter failliet gegaan’

YANIS VAROUFAKIS 'Het reddingsplan dat voor Griekenland is uitgestippeld in 2010 was één grote vergissing.'

Is Griekenland economisch aan de beterhand? Ja, zegt Europa, dat op 20 maart de opgelegde relancemaatregelen evalueert. Nonsens, zegt econoom Yanis Varoufakis.

Yanis Varoufakis behoort tot het kleine kransje van experts die de kredietcrisis van 2007 voorspelden. Zijn Griekse landgenoten kennen hem als een van de scherpste criticasters van de reddingsplannen voor hun doodzieke economie. Uitgespuwd door de leidende kringen in zijn land verhuisde hij in 2011 noodgedwongen naar Texas, waar hij nu lesgeeft aan de universiteit van Austin.

Volgens de Europese Commissie komt Griekenland stilaan boven water. Wat denkt u?

YANIS VAROUFAKIS: Dat dat een absurde bewering is. De Commissie stelt dat de rente waartegen de Griekse overheid geld kan lenen is gedaald, maar Griekenland is daarvoor niet meer op de markten moeten gaan sinds 2010. Een groot deel van de staatsschuld is trouwens overgenomen door andere EU-lidstaten. De Commissie zegt ook dat de beurs van Athene erdoor komt. Maar de meeste grote bedrijven zijn vertrokken om zich in Luxemburg of het Verenigd Koninkrijk te installeren. Alleen de banken zijn er nog genoteerd. De enige reden waarom de beurs opleeft, is dat hefboomfondsen op een koersherstel speculeren.

Welke indicatoren zijn volgens u dan wel betrouwbaar?

VAROUFAKIS: In de eerste plaats moet je naar de investeringen kijken. Die dalen al vier jaar onverminderd. Ten tweede: de werkloosheid. Die stijgt nog steeds. Derde indicator: de kredietverstrekking aan starters en kmo’s. Ook die is in vrije val. Het reddingsplan dat voor Griekenland is uitgestippeld in 2010 was één grote vergissing: het land is financieel gered in ruil voor heftige besparingen, die de schuld hebben doen exploderen in plaats van ze te verminderen. Het was veel beter geweest om het land failliet te verklaren.

Los van Griekenland: wat denkt u over de situatie in de eurozone?

VAROUFAKIS: De armoede in Griekenland, de werkloosheid in Spanje, de mini-jobs in Duitsland en het gebrek aan concurrentiekracht in Frankrijk: ze zijn allemaal te wijten aan de gebrekkige architectuur van de eurozone. Europa heeft geprobeerd die constructiefouten weg te moffelen door een algemene besparingspolitiek te voeren. Met het bekende gevolg.

Sommige experts waarschuwen voor deflatie.

VAROUFAKIS: Die spiraal is al in gang gezet. In bepaalde sectoren dalen de industrieprijzen. De Commissie heeft die deflatie trouwens zelf georganiseerd. Bewust, als remedie voor de crisis. En in haar grote wijsheid heeft ze Portugal onlangs nog gevraagd de lonen nog meer te verlagen.

© L’Express

‘Een groot deel van de Griekse staatsschuld is over-genomen door andere EU-landen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content