GEVANGEN, MAAR TOCH WILD GENOEG

MONNIKSGIER Een jonge man uit Planckendael vond in Zuid-Frankrijk een wilde vrouw. © THINKSTOCK

De succesvolle herintroductie van een monniksgier in de natuur is goed nieuws.

Enkele weken geleden zat er een ooievaar op een verlichtingspaal langs de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek. Een dier van het Domein Planckendael dat er in de buurt ligt, dacht men eerst, maar de vogel was niet geringd dus misschien was het een wild exemplaar. In de Olmense Zoo werd dan weer een wilde vogel aangetrokken door de ooievaars in de volières. Ooievaars zijn zichzelf aan het herintroduceren in de natuur, als overvloeisel van de succesvolle kweekprogramma’s in dierenparken.

Het gaat tegenwoordig goed met de grote dieren die wij tot een halve eeuw geleden genadeloos de verdoemenis in joegen. De bever is terug van lang weggeweest, nadat natuurliefhebbers een helpende hand toestaken door dieren uit Duitsland in te voeren. In het centrum van Leuven voerde een beverfamilie wekenlang een dagelijkse show op voor talloze bezoekers. Er zijn weer otters en wilde katten gespot – zij het via automatische camera’s van biologen.

Ook de wolf is op komst. Het dier dat op 4 juli in Nederland doodgereden werd, was waarschijnlijk afkomstig uit de Karpaten, en zou dus meer dan duizend kilometer hebben afgelegd (als er niet met het kadaver rondgezeuld is). Een echte zwerver, zoals je van een wolf verwacht. Het had resten van een edelhert en een bever in zijn maag. In Duitsland en Frankrijk zijn al kleine wolvenfamilies gevestigd, dus de kans groeit dat de fascinerende dieren ook ons land opnieuw zullen koloniseren. Ze zullen op meer begrip kunnen rekenen dan toen ze uitgeroeid werden, maar jammer genoeg niet bij iedereen. Gelukkig is de wolf ondertussen wettelijk beschermd.

Een succes van een andere orde is het eerste broedgeval sinds anderhalve eeuw van een monniksgier in Zuid-Frankrijk. De vader van het koppel is namelijk ook afkomstig van het Domein Planckendael, waar hij op 12 mei 2008 geboren werd. Planckendael coördineert het Europese kweekprogramma voor de bedreigde vogelsoort. Drie maanden na zijn geboorte wordt de jonge gier, Jean geheten, uitgezet in het Franse Verdongebied. Begin 2011 raakt hij gekoppeld aan een wilde vrouw, en begin dit jaar bouwt hij een nest. Het koppel krijgt half april een jong.

In Planckendael wordt de koppelvorming van monniksgieren bestudeerd om het herintroductieproject zo veel mogelijk kansen te geven. De gieren hebben een voorkeur voor partners van vergelijkbare leeftijd. De maatschappij achter Planckendael en de Antwerpse Zoo steunt ook een project om nesten van monniksgieren op Mallorca te bewaken. Verstoring kan nefast zijn voor hun succes. Nieuwe populaties introduceren verliest wat aan belang als je de bestaande niet kunt beschermen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content