Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

ACHT JAAR CEL ROXANA SABERI

De Amerikaans-Iraanse Roxana Saberi is veroordeeld tot acht jaar cel. De 31-jarige journaliste woont al zes jaar in Iran en werkte onder meer voor de BBC en Fox News. In januari werd ze aangehouden wegens de aankoop van alcohol en omdat haar perskaart verlopen was. Pas later beschuldigde de aanklager haar plots van spionage. In Iran is dat een van de zwaarste misdaden. Saberi riskeerde de doodstraf en zat opgesloten tussen de politieke gevangenen in de beruchte Evingevangenis van Teheran. Verschillende mensen-rechtenbewegingen en de Amerikaanse regering tekenden protest aan bij de Iraanse regering. De advocaat van Saberi tekent beroep aan tegen de uitspraak.

SCHULDIG PHIL SPECTOR

De legendarische Amerikaanse platenproducer Phil Spector (68) is schuldig bevonden aan doodslag. Bijna zes jaar geleden werd in zijn huis Lana Clarckson dood aangetroffen. De B-actrice had een schotwonde in de mond. Spector had haar enkele uren voordien leren kennen in een nachtclub. De sterproducer zou de ochtend daarna – pistool in de hand – aan zijn chauffeur verklaard hebben ‘dat hij waarschijnlijk iemand gedood had’. Tijdens zijn ondervragingen ontkende Spector dat. In 2007 eindigde een eerste proces onbeslist omdat de jury verdeeld bleef. Nu hadden de leden blijkbaar geen moeite om de producer van onder meer The Ronettes, Ike and Tina Turner en The Beatles te veroordelen. Spector riskeert 18 jaar cel. De strafmaat wordt pas eind mei uitgesproken.

ZONDER SPIJT JOSÉ HAPPART

De Waalse Parlementsleden die tijdens de paasvakantie op reis gingen naar de Verenigde Staten zullen een deel van de gemaakte kosten terugbetalen. Maar parlementsvoorzitter en delegatieleider José Happart (PS) doet dat niet van harte. Ook zijn partijgenoot en oud-minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe zag niet in wat het probleem was. Het officiële gedeelte van de reis was uiterst summier en had veel weg van een afscheidscadeau voor enkele parlementsleden die na de verkiezingen niet meer zullen terugkeren in het halfrond. Bij hun landing op Zaventem eisten betogers dat de kosten zouden worden terugbetaald, maar de reizigers vluchtten via een achteruitgang.

NEEMT ONTSLAG FRANK SCHUERMANS

De politieoorlog heeft een nieuw slachtoffer geëist. Frank Schuermans, een van de vijf vaste leden van het Comité P, stapt op. Nochtans was hij vorig jaar een van de grote kanshebbers om voorzitter te worden. De ontgoocheling dat hij naast die job greep, zou aan de basis liggen van zijn ontslag, maar dat alleen zegt zeker niet genoeg. Schuermans moest op verzoek van het parlement de benoemingen van de secretaressen van politiebaas Fernand Koekelberg onderzoeken. Nu blijkt echter dat Schuermans zelf betrokken partij was bij die benoemingen en daardoor nooit had mogen worden aangesteld om het dossier te onderzoeken. Schuermans keert terug naar het parket-generaal van Gent.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content