Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

OP ééN BEEN – NATALIE DU TOIT

Dat de Zuid-Afrikaanse zwemster Natalie du Toit (24) op de Paralympics in Peking olympisch goud zal behalen, staat al een tijdje vast. Dat ze er enkele weken voordien ook zal bij zijn op die andere Olympische Spelen, wekt veel meer verbazing. Du Toit was een aanstormend talent toen ze op zeventienjarige leeftijd werd aangereden op haar brommertje. Een jaar voordien had ze de olympische limiet voor Sydney nog op een haar na gemist. Nu moest haar linkerbeen geamputeerd worden tot boven haar knie. Zes maanden later ondervond ze bij haar terugkeer in een zwembad hoe moeilijk het zou zijn om ooit weer te kunnen zwemmen. Maar Du Toit bleef niet bij de pakken zitten, schakelde over op de lange afstand en werd langzaamaan een te duchten tegenstander op de 10 kilometer in open water, dit jaar voor het eerst een olympische discipline. Op het afgelopen WK eindigde ze zesde, ruimschoots voldoende voor een startplaats in Peking.

BRITSE BEKRONING – PAUL VERHAEGHEN

De Vlaamse auteur Paul Verhaeghen is met zijn boek Omega Minor opnieuw in de prijzen gevallen. Hij werd door de Britse krant The Independent tot laureaat uitgeroepen van haar Foreign Fiction Prize. Behalve een nominatie voor de Gouden Uil sleepte de in Amerika wonende Verhaeghen met hetzelfde boek in 2005 ook al de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap en de F. Bordewijkprijs in de wacht. Omega Minor werd vorig jaar uitgebracht in de Verenigde Staten. De Foreign Fiction Prize bekroont elk jaar het beste hedendaagse boek dat recent naar het Engels is vertaald. De jury was in het bijzonder gecharmeerd door het feit dat Paul Verhaeghen zijn roman zelf vertaald heeft. Aan de prijs is een bedrag van ongeveer 13.500 euro verbonden. Net als bij zijn vorige prijzen schenkt Verhaegehen de som aan de American Civil Liberties Union, uit protest tegen het Amerikaanse buitenlandse beleid.

METEEN AAN DE SLAG – BRIAN COWEN

Toen Bertie Ahern in 1997 premier van Ierland werd, was de economie in volle bloei. Brian Cowen, aan wie Ahern vorige week noodgedwongen de fakkel doorgaf, is die luxe niet gegund. De 48-jarige bolleboos van de centrumrechtse Fianna Failpartij erft van zijn door een corruptieschandaal achtervolgde voorganger een land waar de economische groei voor het eerst sinds lang stokt. Maar nog meer prangend is het referendum over het Verdrag van Lissabon volgende maand. Heel Europa houdt de adem in voor de beslissing van het Ierse volk, dat vooralsnog niet overtuigd lijkt van de constitutionele hervormingen in Europa. Cowen zal al zijn redenaarstalent en politieke branie in de weegschaal moeten gooien voor een ‘ja’. Aan politieke ervaring zou het hem in elk geval niet mogen ontbreken. Op zijn 24e kwam hij in het Ierse parlement. Later beheerde hij als minister zware departementen zoals Gezondheidszorg, Arbeid, Buitenlandse Zaken en Financiën.

VERRASSING – D. HOOIJER

De shortlist met genomineerden voor de Libris Literatuurprijs was met onder meer graphic novelist Marc Legendre al een verrassing op zich. In haar verdict trok de jury die lijn door. Niet de Nederlandse bekende namen Marjolijn Februari of Jeroen Brouwers gingen met de 50.000 euro aan de haal, wel hun relatief onbekende landgenote D. Hooijer. De verhalenbundel Sleur is een roofdier is haar derde boek. De 68-jarige uit Hilversum debuteerde pas in 2001 met de verhalenbundel Kruik en kling. Voordien was ze wel al een leven lang in de weer met poëzie en illustraties. D. Hooijer (pseudoniem voor Kitty Ruys) is naast Frida Vogels in 1994 nog maar de tweede vrouw die de Librisprijs wint. Het is bovendien uitzonderlijk dat een verhalenbundel bekroond wordt. Volgens de jury trok de schrijfster echter ‘alle registers van het vertellen open. Dat leverde negen ongewone, fascinerende verhalen op waarin niets vaststaat, afgerond of eenduidig is’.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content