Een overzicht van de films deze zomer.

De filmverhuurders maken hun kelders leeg, gooien prullen en films waarin ze niet echt geloven de zalen in. Als ze toch het risico nemen om een grote productie uit te brengen, gaat het om een gegarandeerd commercieel succes (zoals de actieprent ?The Rock? met Sean Connery vanaf 24/7 in de bioscoop). Maar de grote artillerie bewaren ze tot het najaar.

Toch zullen er in juli en augustus allicht méér goede films te bewonderen zijn dan de overige tien maanden bij elkaar. Elke bioscoop die zichzelf respecteert, pakt uit met één of ander zomerfestival waarop klassiekers, reprises of tijdelijk in ons land geïmporteerde nieuwe films te zien zijn.

Het meest indrukwekkend in omvang, ambitie en verscheidenheid is weerom ?Ecran Total?, het cinefiel evenement in de Brusselse keurbioscoop Arenberg-Galeries. De grote krachtlijnen van deze zevende editie voeren ons naar Japan (een reeks meesterwerken van Akira Kurosawa : ?Blauwbaard?, ?Rashomon? en ?Dodeskaden?), China, Iran en ex-Joegoslavië. De documentaire wordt in het zonnetje gezet met de mijlpaal van de muziekfilm ?Don’t Look Back? (1967) van D.A. Pennebaker en ?Nico Icon? over de tragische lotsbestemming van de muze van Andy Warhol en Velvet Underground. Onder de klassiekers die in nieuwe kopieën op het doek defileren zijn er twee meesterwerken van Michelangelo Antonioni (?La Notte? en ?Professione Reporter?), twee Mexicaanse pareltjes van Luis Bunuel, twee forse melodrama’s van Elia Kazan (?Splendor in the Grass? en ?A Face in the Crowd?), de eerste film van Ken Loach (?Poor Cow?), de cultfilm ?Freaks? van Tod Browning.

Voor cinefielen van de harde lijn is er het dubbelprogramma in het Brussels Filmmuseum, ?Filmvondsten? en ?L’Age d’Or Prijs?. Vroeger werden die evenementen op verschillende tijdstippen georganiseerd, nu zijn ze aan elkaar gekoppeld. Concreet gaat het om een verzameling recente films, gesprokkeld op het internationale festivalcircuit. Vijfentwintig titels dingen naar vijf geldprijzen, aanmoedigingspremies om de films ook in ons land te verdelen. Onder de deelnemende films : ?Goodbye South, Goodbye? van de Taiwanees Hou Hsiao-hsien, ?I Shot Andy Warhol? van Mary Harron, ?Trees Lounge?, het regiedebuut van de Amerikaanse acteur Steve Buscemi.

GIMMICK.

Bij sommige festivals primeert het kader, de gimmick zelfs, en zijn de films bijzaak. Zoals de spectaculaire Drive-In bioscoop die tijdelijk wordt geïnstalleerd in het Brusselse Jubelpark ofschoon de keuze van de films niet om te jubelen is. Doorgaans gaat het om grote kassuccessen die nog maar net in de bioscoop te zien waren en die nu in open lucht kunnen geproefd worden.

Een initiatief dat zowel het kader en een prima filmkeuze biedt is het ?Cinema Terras? in het Antwerpse Filmmuseum, met een uitstekende selectie van Hollywoodproducties uit de gouden jaren vijftig.

Cartoon’s biedt dit jaar geen heus festival, wel een reeks reprises in de maand juli en een verjaardagsprogramma in augustus.

Ook de Gentenaar en de Leuvenaar worden verwend. Het ?Caramba? zomerfestival in de Gentse filmtempel Studio Skoop brengt zowel onuitgegeven nieuwe films als klassiekers onder de aandacht. Een greep uit het programma : ?Go Fish?, een bejubeld lesbisch drama van Rose Troch, ?Heaven’s Gate? van Michael Cimino, ?Zabriskie Point? van Antonioni, ?Written on the Wind? van Douglas Sirk. Voorts zijn er avant-premières van twee grote films van het nieuwe seizoen : ?Trainspotting? van Danny Boyle en ?Secrets and Lies? van Mike Leigh.

Ook in de Sphinx werd gestreefd naar een evenwichtige mix van hernemingen, klassiekers en onuitgegeven werk : ?Liebestraum? van Mike Figgis, ?Ascenseur pour l’échafaud? van Louis Malle, ?Tom and Viv? met Willem Dafoe.

Bij de programmatie van de ?Summer of ’96? in de Studio in Leuven werden de films thematisch gegroepeerd (Cult, Kitsch, Modern Klassiek), kwestie van een leuk spel van combinaties en associaties te doen ontstaan, en worden ook regisseurs als Robert Altman en Jacques Tati extra belicht.

U weet dus wat doen met die eindeloos lange zwoele zomeravonden.

P.D.

?Ecran Total? van 26/6 tot 3/9 in Arenberg-Galeries, Brussel. Info : 02/245.87.00.?Filmvondsten/Age d’Or Prijs? van 1 tot 20/7 in het Filmmuseum, Brussel. Info : 02/507.83.70.?Douwe Egberts Drive-In? van 4/7 tot 31/8 op de Esplanade van het Jubelpark, Brussel. Info : 02/346.59.49.?Cinema Terras? van 29/6 tot 31/8 in het Filmmuseum, Antwerpen. Info : 03/233.85.71.?Caramba? van 4/7 tot 4/9 in Studio Skoop, Gent. Info : O9/225.08.45.?Zomer 96? van 4/7 tot 4/9 in Sphinx, Gent. Info : 09/225.60.86.?Summer of ’96? van 3/7 tot 3/9 in Studio Filmtheaters, Leuven. Info : 016/20.28.95.

Nico Icon : het lot van de muze.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content