‘Het eten van een appel werkt het best om een onaangename knoflookadem te neutraliseren’, schreef de Nederlandse nieuwssite nu.nl onlangs. ‘Citroensap en munt staan op de tweede en derde plaats om de geur te verdoezelen, en ook peterselie en spinazie hebben een positief effect’, luidt het. In de citaatkop ‘Appel werkt het best tegen knoflookadem’ vat de nieuwssite de conclusie samen bij monde van Sheryl Barringer, professor aan het departement voedingswetenschap en technologie van Ohio State University in de VS. De stelling steunt op het onderzoek dat Barringer publiceerde in het vakblad Journal of Food Science, en werd in de media breed opgepikt.
Maar klopt ze ook?
Het vakblad staat volgens experts hoog aangeschreven. Toch hangt dit onderzoek met haken en ogen aan elkaar, zegt tandheelkundige Wim Teughels (UZ Leuven), die als professor parodontologie gespecialiseerd is in ademgeur. ‘Als je naar de data kijkt, komt munt er bovendien beter uit dan appel. Muntblaadjes, welteverstaan. Muntsnoepjes hebben een maskerend effect doordat hun geur de minder frisse overvleugelt. Maar dat duurt maar tot het snoepje op is. Blaadjes voorkomen de geur enigszins. Althans, volgens deze studie.’
In Barringers experiment kreeg een niet nader genoemd aantal proefpersonen rauwe look geserveerd en net daarna een van bovengenoemde voedingsmiddelen, waaronder een stuk appel van de soort Pink Lady. Vervolgens werd via een rietje met een gespecialiseerd toestel de concentratie gemeten van vier verschillende stoffen die samen naar de naam knoflookadem luisteren. De conclusie volgens experts, onder wie farmacoloog Luc Pieters (UAntwerpen), is dat vooral chlorophyl – ‘de groene kleurstof in bladeren en groenten waarvan al jarenlang wordt aangenomen dat die de adem verfrist’ – níét werkt tegen een knoflookadem. Van een exacte rangorde van doeltreffende middeltjes spreekt het artikel niet.
‘Een knoflookadem komt uit de longen en niet uit de maag’, beklemtoont tandarts-parodontoloog Betty Vandekerckhove (UZ Leuven). ‘De look moet door de maag om te verteren, maar de stoffen die voor de geur zorgen, komen via de dunne darm in het bloed en zo in de longen terecht.’
De medische term voor een slechte adem die de knoflookkwestie overstijgt, is halitose. ‘Als je ochtendhalitose meerekent – een onfrisse adem nog voor je gepoetst of gegeten hebt – hebben acht op de tien mensen, jong en oud, er last van. Zonder die ochtendadem zijn het er zes op de tien.’
De oorzaak ligt bijna altijd in de mond. Meestal ligt het aan een ontsteking, of een gebrekkige mond- en tonghygiëne, zegt Wim Teughels. De oplossing is eenvoudig. ‘Nauwgezet je tanden poetsen, flossen, en je tong niet vergeten. Zonder bijkomend probleem ben je dan 95 procent zeker van je slechte adem verlost. Omdat tonghygiëne bij ons niet ingeburgerd is, hebben mensen daarop vaak een wit beslag, meestal achteraan. Dat zijn bacteriën en dode cellen die daar liggen te rotten. En die verdwijnen niet vanzelf.’
Wie plots last heeft van een onfrisse adem, raadt hij aan om iets zuurs te drinken. ‘Cola of appelsiensap, bijvoorbeeld. Die zuren zorgen ervoor dat de vluchtige zwavelverbindingen minder vrijkomen in de lucht.’
Conclusie:
Dat het onzin is om rauwe appel te eten tegen een knoflookadem, willen experts niet gezegd hebben. Maar op grond van het onderzoek waarop de stelling stoelt, kun je evenmin concluderen dat die appel de mirakeloplossing is. Muntblaadjes, in thee bijvoorbeeld, werken minstens even goed (of slecht). Dus oordeelt Knack: grotendeels onwaar.
GROTENDEELS ONWAAR
Jan Jagers
‘Appel werkt het best tegen knoflookadem’ Voedingswetenschapper SHERYL BARRINGER, (Ohio State University) op nu.nl.