FACTCHECKER

‘Ouders, maak uw babyvoeding zelf’, adviseert De Standaard. ‘Babyvoeding uit “potjes” is maar half zo goed als zelfgemaakte maaltijden.’ Uit onderzoek van de universiteit van Glasgow, waarover ook andere Vlaamse kranten berichtten, zou blijken dat kant-en-klare maaltijden voor baby’s vanaf vier à zes maanden minder gezond zijn dan zelfbereide. Klopt dat?

Smaakvoller zijn ze alvast niet, maar daar gaat het hier niet om. De originele Schotse publicatie verscheen onlangs in het medische vakblad Archives of Disease in Childhood. ‘Met uitzondering van het ijzergehalte, had de hartige potjesvoeding in het algemeen een lagere voedingsdensiteit dan zelfbereid eten voor kinderen van 6 tot 12 maanden’, schrijven de onderzoekers. Hun uitspraak dat 50 gram zelfgemaakt eten ‘ongeveer evenveel energie en eiwitten’ bevat als 100 gram potjesvoeding, baseren ze op onderzoek van 479 producten van zes verschillende fabrikanten, waaronder Heinz, Organix en Ella’s Kitchen. Ze vergeleken de voedingswaarde op de etiketten met die van borstmelk, groeimelk, en met die van niet nader genoemd home-prepared eten. Bekende merken zoals Nestlé en Olvarit zijn niet opgenomen in de studie. Blijft de vraag: is kant-en-klaar minder voedzaam dan versbereid?

Als globale conclusie is dat je reinste quatsch, zeggen vijf experts eensgezind. Je moet het etiket uitspellen, beter geen potjesvoeding kopen met toegevoegd zout of suiker, en altijd een koffielepel vetstof toevoegen om het energieniveau ervan op peil te brengen.

‘Maar onze producten zijn gebonden aan gedetailleerde wetten over calorieën en voedingsstoffen’, benadrukt Caroline Petit namens Nutricia, dat babyvoeding van Bambix, Nutrilon en Olvarit produceert. ‘Wij wegen alles exact af, vlees, vis, groenten, rijst, in de juiste verhouding voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Bovendien is er strenge controle, van grond tot mond.’

Professor Yvan Vandenplas, diensthoofd pediatrie van het UZ Brussel, beaamt dat en voegt een ander perspectief toe. ‘Wortelen die niet hoogwaardig genoeg zijn voor potjesvoeding, komen op de vroegmarkt en in het warenhuis terecht. Zelfs op wat je thuis kweekt, staat geen maatstaf zoals op de basisproducten voor kant-en-klare babymaaltijden.’

Hij raakt daarmee de kern van de zaak, want of potjesvoeding inferieur is, hangt natuurlijk af van het vergelijkingspunt. Hoe vers zijn producten thuis in de keuken? Heb je de correcte hoeveelheden, bereidingswijze en kooktijd gerespecteerd?

‘Versbereide fruitpap verliest na een paar uur in de koelkast al snel de helft vitaminen’, zegt kinderdiëtiste Annemie Van de Sompel (UA) ter illustratie. ‘Mathematisch lijkt de Schotse studie te kloppen. Maar ze is praktisch irrelevant. Dat potjesvoeding minder energie bevat dan versgemaakt eten, klopt wellicht. Daarom moet je extra vetstof toevoegen. Maar dat er relatief weinig proteïnen inzitten, is eerder een plus- dan een minpunt. Jonge kinderen krijgen algauw te veel eiwitten binnen, wat op latere leeftijd het risico op obesitas en diabetes verhoogt. Voor kinderen tot drie jaar bevelen we daarom geen volle melk maar groeimelk aan. Die bevat minder eiwitten, en is verrijkt met ijzer en vitaminen.’

Conclusie

Dat potjesvoeding gezonder is dan een zelfbereide maaltijd, wil niemand gezegd hebben. Maar het omgekeerde is nonsens, zeggen experts. Zij ondersteunen het advies van Kind & Gezin: ‘Kant-en-klare potjesvoeding is vrij duur, maar een volwaardig alternatief.’ Knack beoordeelt de stelling daarom als onwaar.

ONWAAR

Jan Jagers

De Standaard, naar onderzoek van de universiteit van Glasgow

‘Potjes babyvoeding zijn maar half zo goed als zelfgemaakte maaltijden’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content