Faalangst uitgelegd op kindermaat

'Alle kinderen springen één voor één het water in. Op één meisje na. Waarom doet Lucia niet mee? Ze kan het vast. En toch blijft ze aan de kant staan.' © CLAVIS

Alsmaar meer kleuters en lagereschoolkinderen worstelen met faalangst. Ouders leggen de lat steeds hoger. Een nieuw kinderboek geeft nuttige tips voor jong en oud.

Van kinderen wordt verwacht dat ze uitdagingen aangaan, op school, thuis, in de muziekklas, in de sportclub. Ouders willen hun kinderen met de beste bedoelingen alle kansen geven, hen van alles laten proeven. Terecht, maar er zijn risico’s. Niet alle kinderen houden van spanning en kicks of blaken van zelfvertrouwen. Gevoelige kinderen of kinderen die perfectionistisch zijn of makkelijk overstuur raken zijn in zulke situaties vatbaarder voor faalangst. Ze hebben buikpijn en willen niet naar school op de dag van hun spreekbeurt, of ze blijven liever aan de kant staan tijdens de sportwedstrijd.

Faalangst bij kleine kinderen is soms moeilijk te herkennen. Sommigen piekeren, anderen bedenken uitvluchten of krijgen hoofd- of buikpijn. Ze zijn bang om te falen en ervaren het als iets uitsluitend negatiefs. Als ze op een voetstuk worden gezet en vooral geprezen worden om successen, worden ze nog angstiger. De belangrijkste beloning die je als ouder krijgt, zijn nochtans niet de rapporten en medailles, maar is de vreugde van je kind. Kinderen hebben warmte en aanmoediging nodig en geen druk om te presteren. Kinderen die leren dat ze goed genoeg zijn zoals ze zijn, hebben meer veerkracht, een goed zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

Waargebeurd verhaal

Voor kinderen die vastzitten in en niet weten wat er aan de hand is, én hun ouders, verscheen zopas een nieuw prentenboek van Bodytalk- medewerkster en prentenboekenauteur An Swerts: Oeps, ik liet de citroentaart vallen. Het door Eline van Lindenhuizen prachtig geïllustreerde werkje uit de nieuwe Pleister-reeks is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal. Het betreft een voorval van enkele jaren geleden in een Italiaans restaurant, dat al 2 keer tot beste restaurant ter wereld werd verkozen. Souschef Taka Kondo liet tot zijn grote verschrikking het laatste gedresseerde bordje citroentaart voor die avond vallen. Driesterrenchef Massimo Bottura vond dat het gevallen taartje er prachtig uitzag en paste naderhand zelfs de menukaart aan. ‘Oops, I dropped the lemon tart’ is sindsdien een alom geprezen en beroemd dessert.

Oeps, ik liet de citroentaart vallen An Swerts en  Eline van Lindenhuizen,  Clavis, 2019, 16,95 euro, ISBN 9789044837711, voor kinderen jonger dan 12 jaar.
Oeps, ik liet de citroentaart vallen An Swerts en Eline van Lindenhuizen, Clavis, 2019, 16,95 euro, ISBN 9789044837711, voor kinderen jonger dan 12 jaar.

In het nieuwe prentenboek over faalangst maakt Lucia aan het begin van de lagere school een moeilijke tijd door, omdat ze het gevoel heeft constant fouten te maken. Het maakt haar stilletjes en onzeker. Dat fouten maken mag, en zelfs heel leerrijk kan zijn, begrijpt ze pas echt als ze in het restaurant van haar vader het citroentaartje voor de recensent laat vallen.

Na het verhaal van Lucia, haar vriendjes en het taartjesincident vindt de lezer een interview met kinder- en jeugdpsychiater Lieve Swinnen over faalangst, waarin ze tips en handvatten geeft voor jong en oud. Je vindt ook referenties naar andere boeken over het onderwerp.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content