Marleen Teugels
Marleen Teugels Marleen Teugels is onderzoeksjournalist en auteur. Haar onderzoeksartikelen verschijnen hoofdzakelijk in het tijdschrift Knack. De voorbije zes jaar is ze als docent onderzoeksjournalistiek verbonden aan meerdere journalistieke opleidingen.

Wat vinden de Europeanen zelf? Enkele buitenlanders aan het woord over België.

Fred Steenhof is een Europees ambtenaar van Nederlandse origine, die al veertien jaar in Alsemberg woont. “Het is een historische onvermijdelijkheid dat Vlamingen en Walen uit elkaar groeien. De huidige heisa is een normale groeistuip in dit scheidingsproces. Alleen speelt het hele gebeuren zich op een bekrompen manier af. Meedoen aan verkiezingen is voor mij persoonlijk niet erg belangrijk. Ik vind het wel jammer dat Vlamingen zich over het stemrecht van de Europeanen zo opwinden, dat ze zo bangelijk zijn. Maar als ik het huidige niveau van de nationale politiek erop gadesla, denk ik dat het beleid er niet op zal achteruitgaan als geïnteresseerde buitenlanders er willen aan meedoen. Het peil van de federale en Vlaamse politici is verbijsterend laag. Achter het gemeentelijk beleid kan ik wel staan.”

Marie Mayen is een Brits-Belgische business-coördinator, die al acht jaar in Alsemberg woont. “Brussel lijkt het hart van Europa, als je in het buitenland woont. Mijn man en ik wilden graag wonen in de stad waar belangrijke beslissingen over het lot van miljoenen Europeanen zouden genomen worden. Brussel leek het interessantste alternatief voor Londen, na Parijs. Nu denken we dat, als België niet in staat is op een serene manier de eigen problemen op te lossen, dit land het ook niet waard is om de Europese gemeenschap in huis te hebben.

Het gebrek aan respect voor niet-Belgen is verschrikkelijk. Ik denk, bijvoorbeeld, aan de ongelooflijke last die je met allerhande onvriendelijke administraties hebt om aan papieren te komen. De verwelkoming in dit land neemt zelfs nazi-allures aan. De politiediensten zijn erg onvriendelijk, niet in het minst hulpvaardig. Als je hier aankomt, sturen ze ook een politieman op je af, die moet controleren of je wel in je huis woont. Ik geloof niet dat dit, behalve in Duitsland, nog ergens bestaat. En ik weet waarover ik spreek, want vóór België heb ik ook nog in Italië, Frankrijk en Zwitserland gewoond.

Wat ons hierbij vooral schrik aanjaagt, is dat de Belgische overheid niet in staat lijkt om de eigen problemen tussen de Vlamingen en Franstaligen op te lossen. Dit land heeft nood aan bekwame managers aan de top. België zal ongetwijfeld uit elkaar vallen, maar dit proces kan evengoed op een professionele manier verlopen. Ik bewonder de Belgen voor het eindeloze geduld dat zij hebben met hun beleidsmensen.”

De Italiaan Gian Luca Ferreo woont al acht jaar in Hoeilaart en werkt bij de Europese Commissie. “Ik ben getrouwd met een Belgische en voel mij hier helemaal thuis. Stemrecht is heel belangrijk in het integratieproces. Als je geen stemrecht krijgt, blijf je je hele leven een toerist. Ik zie niet in waarom Vlamingen bang moeten zijn voor buitenlanders. Verder waardeer ik de Belgische politici voor hun bekwaamheid in het bedenken van compromissen.”

Marleen Teugels

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content