Erik XIV van Zweden (1533-1577)

Erik XIV wordt tijdens zijn koningschap langzaam gek, tot zijn halfbroer hem in 1568 afzet.

DECADENTE LEVENSSTIJL

Koning Erik XIV van Zweden is een man vol contradicties: welopgevoed en intelligent, ambitieus en talentvol, maar ook hooghartig, barbaars en agressief. Hij wil de macht van Zweden en zijn koning vergroten, verovert Estland en raakt verwikkeld in de brutale Zevenjarige Oorlog met Denemarken en Polen. Op dat moment vertoont Erik XIV steeds meer kenmerken van een krankzinnige.

Oudste zoon van Gustaaf I en zijn eerste vrouw, Catharina van Saksen-Lauenburg.

Omringt zich met een groep begaafde jongemannen, met wie hij er een decadente levensstijl met excessief drankverbruik op nahoudt.

Volgt in september 1560 zijn vader op als koning van Zweden. Maakt zonder succes adellijke vrouwen het hof. Trouwt uiteindelijk, ondanks hevig protest, met Karin Mansdotter, dochter van een gevangenisbewaarder.

In 1568 afgezet door zijn halfbroer Johan. Wordt opgesloten in verschillende kastelen en sterft in 1577, mogelijk vergiftigd.

DIAGNOSE: KRANKZINNIG

Erik XIV begint in de loop van zijn koningschap tekenen van schizofrenie en paranoia te vertonen. Twee wachten worden geëxecuteerd, omdat ze hem vervelen. Lachen en fluisteren zijn verboden, want dan denkt hij dat hij belachelijk wordt gemaakt. Het kleinste detail veroorzaakt een enorme razernij. Zijn achterdocht maakt hem gek. In 1567 laat hij een reeks edelen arresteren en vermoorden, omdat hij vreest dat ze hem zullen laten afzetten. De weerstand tegen hem groeit. Uiteindelijk laat zijn halfbroer de stilaan krankzinnige Erik gevangennemen.

Partner Content