Piet Piryns
Piet Piryns Piet Piryns is redacteur bij Knack.

Of je nu op een festivalweide wel of niet een joint mag opsteken, vroeg Ivan De Vadder in De Zevende Dag aan Agalev-kamerlid Fauzaya Talhaoui. Ja of nee? De politica probeerde een serieus en genuanceerd antwoord te geven, maar De Vadder liet zich niet van zijn stuk brengen. Niks ja maar, of nee tenzij. Ja of nee? Zwart of wit? Eieren of jong?

Politici moeten tegen een stootje kunnen. De tijd is godzijdank voorbij dat journalisten eerbiedig dank u wel prevelden nadat Gaston Eyskens hen het bos had ingestuurd met ‘geen commentaar’. Maar betekent dat ook dat politici niet meer met twee (laat staan drie) woorden mogen spreken?

En mogen politici kwaad uit een televisiestudio weglopen als ze niet Filip Dewinter heten? De SP.A-parlementsleden Kathleen Van Brempt en Magda De Meyer deden het niet toen een geflipte plastisch chirurg hen in het VTM-programma Recht van Antwoord verrot schold: ‘U praat door uw aars! Ga godverdomme voor een ander hol keffen!’ Hoofdredacteur Pol Van Den Driessche gaf toe dat het een beetje uit de hand was gelopen, maar: ‘Ik ben ook niet heiliger dan de paus. Ik wil geen slaapverwekkend programma maken.’ Wacht eens even: was het niet Pol Van Den Driessche die destijds als hoofdredacteur van Het Nieuwsblad een feuilleton van de schrijfster Marcella Baete stopzette omdat er vuile woorden in werden gebruikt?

De angst om voor fatsoensrakker of politiek correcte cultuurpessimist te worden versleten zit er goed in. De Morgen vroeg de Gentse mediaprofessor Daniël Biltereyst of Goedele niet de kant van Jerry Springer dreigt op te gaan. Professor dacht van niet. ‘Van dit soort programma’s zijn al talloze analyses gemaakt, en de conclusie is meestal negatief: de media cultiveren de zogenaamde dramademocratie en gaan steeds vaker op zoek naar conflict. Maar ik wil niet meehuilen met de wolven. We mogen niet te nostalgisch zijn en denken dat het vroeger beter was. De media hebben altijd al controverse opgezocht, en zeggen dat het nu de verkeerde kant uitgaat, is te makkelijk.’

Et voilà! Professor heeft gesproken, en daarmee kan de hele studie van zijn nostalgische collega Mark Elchardus over de dramademocratie de prullenmand in. Het gaat de goede kant op! Of bent u ook zo’n achterlijke boerenkinkel die bang is dat zijn koeien geen melk meer zullen geven omdat er een stoomtrein voorbijkomt?

Piet Piryns

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content