Piet Piryns
Piet Piryns Piet Piryns is redacteur bij Knack.

De Parti Socialiste staat aan de rand van de afgrond.

De strijd om het leiderschap van de Franse Parti Socialiste (PS) eindige zaterdagnacht in complete chaos. Amper 42 stemmen – 0,04 procent op een totaal van 134.784 – bedroeg het verschil tussen de twee rivalen, de burgemeester van Rijsel Martine Aubry en de voormalige presidentskandidate Ségolène Royal. Nog vóór de stemmen van de overzeese gebiedsdelen Guadeloupe en Martinique geteld waren, riep Aubry zichzelf tot winnaar uit. Royal betwistte de uitslag en eiste een nieuwe stemronde.

De PS verkeert al langer in crisis. De partij scoort nog altijd meer dan behoorlijk in lokale en regionale verkiezingen – vrijwel alle belangrijke steden hebben een socialistische burgemeester – maar verloor drie keer op rij de presidentsverkiezingen. Sinds het referendum over de Europese grondwet in 2005 woedt binnen de PS een open oorlog tussen verschillende clans, en de vertrekkende partijleider François Hollande slaagde er de voorbije jaren maar niet in daar een einde aan te maken.

Martine Aubry en Ségolène Royal zijn, om het met een understatement te zeggen, nooit echt vriendinnen geweest. Dat waren ze al niet toen ze beiden minister waren in de regering van Lionel Jospin. En de voorbije weken lieten ze opnieuw geen gelegenheid voorbijgaan om elkaar af te katten. Aubry, die de steun kreeg van het partijestablishment (de zogenaamde ‘olifanten’ van de partij) werd door Royal afgeschilderd als ‘de kandidaat van het verleden’. Royal wil de 35-urige werkweek, die destijds door Aubry als minister van Sociale Zaken werd ingevoerd, zo gauw mogelijk weer afschaffen. Beide dames verschillen ook grondig van mening over de te volgen strategie voor de presidentsverkiezingen van 2012. Terwijl Aubry een meer linkse koers wil gaan varen, zou Royal de partij graag naar het midden zien opschuiven. Ze bepleit een alliantie met de centrumpartij MoDem (Mouvement Démocrate) van die andere voormalige presidentskandidaat, François Bayrou. Meer is er niet nodig om binnen de PS van rechtse afwijkingen te worden beschuldigd.

Hoe het nu verder moet, weet eigenlijk niemand. Beide kampen dreigen ermee elkaar voor de rechter te slepen. De stemmen worden herteld en de uitslag wordt pas definitief als hij door de partijraad is bekrachtigd. (Op het moment dat deze regels geschreven worden, moet die partijraad nog bijeenkomen.) Maar ook als Martine Aubry op het schild wordt getild, zal dat geen einde maken aan het onderlinge geruzie en gekakel. De partijleider wordt niet automatisch de volgende presidentskandidaat, en Ségolène Royal heeft al laten weten dat ze niet van plan is te ontwapenen. Een scheuring binnen de partij valt niet uit te sluiten.

En de winnaar is?

De winnaar is Nicolas Sarkozy.

Piet Piryns

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content