Els Van Steenberghe

We schrijven 2011. ‘Hallo, mijn naam is Faustin Linyekula, ik ben een Congolese storyteller maar vandaag dans ik mijn verhaal.’ Zo begint een van Linyekula’s bekendste stukken: Le Cargo. Linyekula stapt in een kring van op de grond liggende spots. Er klinkt djembémuziek en zijn ranke lichaam rijgt de bewegingen aan elkaar. Trillende bewegingen die verwijzen naar Congolese volksdans plus ballet-, hedendaagse dans- en hiphopbewegingen.

Sinds 1993 gebruikt hij dans om zijn verhaal te vertellen. Hij woont in Kisangani, waar hij zijn gezelschap Kabako leidt, en danst op de meest prestigieuze podia, van Summer Tanz Festival Wien tot Festival d’Avignon. Vanaf juni is hij associate artist van Holland Festival. Tot dan gebruikt hij de scène van de KVS als canvas om de ontluisterende ontstaansgeschiedenis van zijn land te schetsen. Met virtuoze dans en zijn zachte vertelstem.

24/05 – 28/05

Congo

KVS, Brussel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content