EINDSPEL

Annick De Ridder

Deze week komt het Vlaams Parlement terug uit vakantie. Annick De Ridder heeft daarin zitting voor N-VA. Maar hoe is zij als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had ze 11 minuten en één seconde nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

De recente golf van terreuraanslagen maakt mij nog altijd kwaad. Of terroristen nu toeslaan in Brussel, Parijs, Istanbul of Bagdad, het is blinde en niets ontziende gruwel.

Waarover zullen we ons over 50 jaar schamen?

Als we er niet in slagen fundamentele verlichtingswaarden zoals de gelijkheid van man en vrouw te verdedigen, zullen we ons moeten schamen.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Duurzaamheid is heel belangrijk. Het wordt tijd dat we dat niet langer als iets voor geitenwollensokken zien, maar als een strategische doelstelling en economische opportuniteit.

Bidt u weleens? Tot wie?

Nee. Ik ben ongelovig.

Wat is uw grootste prestatie?

Op mijn 25e ben ik in het Vlaams Parlement geraakt en later werd ik door de media uitgeroepen tot een van de beste parlementariërs. Na twaalf jaar zit ik er nog steeds, dus ik denk wel dat ik mijn mannetje kan staan.

Wat is uw grootste mislukking?

Als Antwerpse politica voel ik mij deels ook verantwoordelijk voor het uitblijven van een oplossing voor de mobiliteitsknoop en de leefbaarheid van de stad.

Hebt u ooit overwogen te emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?

Als twintigjarige heb ik drie maanden in Chicago gewoond. Ik kon het heel goed vinden met mijn gastgezin en was stapelverliefd op de zoon des huizes. Als ik toen al niet in Vlaanderen politiek actief was geweest en aan een rechtenstudie was begonnen, was ik daar waarschijnlijk gebleven.

Aan welk voorwerp bent u het meest gehecht?

Een la vol met foto’s en jeugdherinneringen.

Hebt u ooit geldproblemen gehad?

Niet echt. Maar toen ik stage liep als advocate, moest ik het met 1200 euro bruto zien te doen. Dat was tellen en schrapen.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Vrouwelijke politici worden op sociale media regelmatig voor hoer uitgemaakt, terwijl mannen nooit een callboy worden genoemd. Dat stoort me nog het meest.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Ik heb nu geen huisdier, maar ik heb in mijn leven al tegen een hond, een vogel, een cavia, een kat en als kind tegen wandelende takken gesproken.

Hebt u ooit iets gedaan wat uw kinderen niet mogen doen?

Ik was vroeger een gelegenheidsroker. Als ik ooit kinderen heb, hoop ik dat ze nooit verslingerd zullen raken aan sigaretten.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Ik ben heel snel geraakt door een boek of een concert. Nu ben ik de trilogie van Robert Harris over Cicero aan het lezen. Heel spitant en indrukwekkend.

Over welk onderwerp zou u graag meer willen weten?

Ik zou graag Spaans of Italiaans spreken. Ik heb me daar al wel eens aan gewaagd, maar dat verwatert snel als je die talen niet gebruikt.

Wat is de schuld van de media?

Ze zorgen voor de oppervlakkigheid van het debat, maar ze zijn daarin de kinderen van hun tijd. Niemand is geïnteresseerd in wat er tijdens commissievergaderingen wordt gezegd, terwijl een scherpe oneliner meteen op alle nieuwssites staat.

Zou u ooit overwegen een vluchteling in huis te nemen? In welke omstandigheden?

Dat is geen oplossing voor de vluchtelingenproblematiek. We moeten zorgen dat al die mensen goed worden opgevangen, liefst aan de buitengrenzen van Europa.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Een soulmate tegenkomen met wie je het perfecte evenwicht vindt.

Hoe lang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Ik zag ze gisteren.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik probeer genoeg groenten en fruit te eten, en ga twee keer per week lopen.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Ik heb in het leven geleerd om de dingen te relativeren, al zal mijn omgeving daar nog wel ruimte voor verbetering zien. (lacht)

‘Vrouwelijke politici worden op sociale media regelmatig voor hoer uitgemaakt, terwijl mannen nooit een callboy worden genoemd.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content