Bij verslikking komt voedsel, drank of een voorwerp in de luchtweg terecht. Het lichaam probeert het probleem zelf op te lossen door te hoesten. In veel gevallen wordt het voorwerp zo vanzelf verwijderd. We spreken over een lichte verslikking. Soms kan een brok voedsel of een voorwerp de luchtweg helemaal afsluiten. We spreken dan over een ernstige verslikking. Ademen wordt moeilijk of zelfs onmogelijk. Dat is een levensbedreigende situatie die onmiddellijke actie vereist.

Vraag het slachtoffer: 'Heb je je verslikt?' Uit zijn reacties kun je opmaken of er nog lucht langs het voorwerp kan.

Wat stel je vast?

- Het slachtoffer heeft zich verslikt.

- Hij spreekt, hoest, huilt of ademt.

= Het gaat om een lichte verslikking.

- Hij kan niet praten, hoesten, huilen of ademen. Hij maakt hoestbewegingen zonder geluid. Zijn hoofd kan blauw worden. Hij verliest geleidelijk het bewustzijn.

= Het gaat om een ernstige verslikking.

Dit doe je

* Gaat het om een lichte verslikking?

Moedig het slachtoffer aan om te hoesten.

Blijf hem controleren tot hij opnieuw normaal ademt.

* Gaat het om een ernstige verslikking?

Sla snel na elkaar 5 keer op de rug. Ga daartoe aan de zijkant van het slachtoffer staan, iets achter hem. Ondersteun met een hand de borstkas en laat het slachtoffer vooroverbuigen. Sla stevig met de hiel van je hand tussen de schouderbladen.

Hielp dat niet? Geef dan tot 5 buikstoten (ook Heimlich-manoeuvre genoemd). Ga achter het slachtoffer staan en breng je beide armen rond het bovenste deel van de buik. Laat hem voorover leunen. Plaats een vuist op het bovenste deel van de buik. Trek met je andere hand de vuist krachtig naar jezelf en naar boven toe.

Is de blokkering van de luchtweg nog niet opgelost? Blijf dan 5 slagen op de rug afwisselen met 5 buikstoten.

Eerste hulp leren is niet moeilijk. Volg een gratis opleiding bij Rode Kruis-Vlaanderen. Je vindt alle info op www.rodekruis.be.

Bodytalk tips

Raadpleeg een arts als het slachtoffer:

? blijft hoesten, moeilijk kan slikken of het gevoel heeft dat er iets in zijn keel zit na een lichte verslikking;

? buikstoten kreeg, want die kunnen ernstige beschadigingen veroorzaken.

Alarmeer de hulpdiensten via het telefoonnummer 112 als het slachtoffer het bewustzijn verliest. Als hij niet meer reageert en bewusteloos wordt, leg hem dan voorzichtig op de grond en start de reanimatie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.