Eerste hulp bij luizen

© GETTY

Soms ‘circuleren’ er luizen op de school van je kinderen. Als dat zo is, brengt de school je daarvan op de hoogte. Zie je je kind regelmatig in het haar krabben? Klaagt het over jeuk op de hoofdhuid? Kijk de haardos dan zeker even na.

Hoofdluizen zijn vaak moeilijk te zien: ze zijn grijswit tot bruin van kleur en kruipen snel weg. Het zijn parasieten die op het lichaam leven. Als je de natte haren kamt met een luizenkammetje, kun je luizen zien in de kam of op een (licht gekleurde) ondergrond.

Vrouwelijke hoofdluizen leggen eitjes: neten. Na een tijdje groeien die uit tot volwassen luizen. Neten zijn onbeweeglijke witte puntjes die tegen het haar kleven. Kijk vooral op warme plaatsen of je neten ziet (bijvoorbeeld achter de oren of in de halsstreek).

Het is goed om te weten dat luizen alleen kunnen kruipen – ze kunnen niet vliegen of springen. Hoofdluizen verplaatsen zich vooral door direct contact van het ene hoofd naar het andere.

Behandel

– Behandel het haar met een luizenbestrijdingsmiddel. Volg nauwgezet de gebruiksaanwijzing van het product.

– Herhaal de behandeling na enkele dagen tot weken: neten kunnen een behandeling overleven en later uitkomen.

– Een alternatief is de ‘natkammethode’. Daarbij wordt het natte haar (vooraf gewassen en behandeld met een haarbalsem) zorgvuldig uitgekamd met een luizenkam. Blijf dat om de 3 dagen doen tot er geen luizen of neten meer in de kam zitten.

– Controleer alle gezinsleden en behandel iedereen die luizen heeft tegelijkertijd.

Vermijd verspreiding

Om te voorkomen dat de luizen zich verspreiden, doe je het best het volgende:

– Gebruik kledij en linnen niet gemeenschappelijk.

– Reinig kammen en borstels gedurende 10 minuten in kokend water.

– Was kledij, linnen en knuffels op 60°C en herhaal na een week. Je kunt ze ook gedurende 40 minuten in de droogkast behandelen op een heet programma.

– Materialen die niet in de wasmachine mogen, verlucht je gedurende 48 uur in de buitenlucht of bewaar je gedurende 2 weken in een afgesloten plastic zak.

Eerste hulp leren is niet moeilijk. Volg een gratis opleiding bij Rode Kruis-Vlaanderen. Je vindt alle info op www.rodekruis.be

Bodytalk tip

Het hebben van luizen wijst niet op een slechte hygiëne en kan bij iedereen voorkomen. Dramatiseer niet.

Behandel je kind alleen als het luizen of neten heeft. Het haar preventief behandelen is niet zinvol en werkt resistentie van de luizen tegen het bestrijdingsmiddel in de hand. Dat betekent dat de luizen bestand raken tegen de producten.

Eerste hulp bij luizen
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content