We arrangeren dat als het gebouw er staat, dacht een bekend Gents architect en voorzitter van de lokale VLD.

Textielfabrikant Leon Dejaeger kreeg in het voorjaar 1993 een vergunning om een bestaand boerderijtje met een klein bijgebouw in het Spitaelbos in Wortegem-Petegem op te knappen. Het ging dus om renovatiewerken. Wanneer bleek dat in het huis ooit een vrouw werd vermoord, werden vroegere, niet-vergunde ontwerpen voor een riante nieuwbouw weer bovengehaald. Zonder vergunning werd een ander ontwerp gevolgd op een andere plaats.

De lokale afdeling van Wielewael, de Stichting Omer Wattez en een buur legden in oktober 1994 klacht neer. De gemeente signaleerde de overtreding waarop de bouwheer (officieel: NV Famimmo uit Deerlijk) een bouwaanvraag indiende, die werd geweigerd (30 januari 1995). De werken werden officieel stilgelegd, maar dat kon de pret niet drukken. De eigenaar bouwde onverstoord verder. “Toen de politie ter plaatse afstapte, trof ze er vijftien man aan die het gebouw aan het afwerken waren”, zegt Norbert Desmet van Wielewael.

Op 22 maart 1995 leidde Stedenbouw bij de rechtbank van Oudenaarde een afbraakvordering in. September vorig jaar veroordeelde de correctionele rechtbank de overtreder tot de afbraak van zijn illegaal kasteeltje, een dwangsom en een boete. Architect Paul Cools werd vrijgesproken. Volgens de rechtbank was de ontwerper niet bij de bouw zelf betrokken. Diezelfde ingenieur-architect werd kort voordien wél bij verstek veroordeeld door de Gentse correctionele rechtbank. Ook zijn vrouw en de aannemer van de werken werden gestraft. De architect had in zijn tuin een overdekt zwembad, vijver en terras aangelegd. Zonder vergunning en in een valleigebied.

Volgens de vrouw van de architect hoorde ze bij de technische dienst van de gemeente Destelbergen en de gemachtigde ambtenaar van Stedenbouw (van het gewest in de provincie) dat de vergunning er gemakkelijker zou komen via een regularisatie dan via een gewone aanvraag. Met andere woorden: eerst bouwen, dan regelen.

De Gentse rechtbank veroordeelde het koppel om het perceel in de oorspronkelijke staat te herstellen. De vrouw kreeg uiteindelijk een boete van 400.000 frank, waarvan 10.000 met uitstel. De aannemer kreeg een boete van één miljoen frank, waarvan 100.000 frank met uitstel. Hij beweerde dat hij niet wist dat er geen vergunning was. Een beroepsman behoort te weten dat elke vergunning moet uithangen. De architect kreeg zes maanden effectief en een boete van één miljoen frank en ging in beroep tegen de veroordeling.

Ingenieur-architect Paul Cools is voorzitter van de VLD van het arrondissement Gent-Eeklo.

Peter Renard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content