De wereld keek met stijgende bezorgdheid naar de Thaise luchthavens. Premier Somchai Wongsawat en de toeristische sector ook.

Suvarnabhumi kleurt sinds vorige dinsdag nagenoeg volledig geel. De internationale luchthaven van Bangkok werd door duizenden royalistische antiregeringsbetogers, gehuld in de kleur die symbool is geworden voor hun eis om het ontslag van premier Somchai Wongsawat. Het is de oppositiepartij PAD, de People’s Alliance for Democracy, die het protest organiseerde en ook de tweede luchthaven van de Thaise hoofdstad in handen nam. De regeringsgebouwen in Bangkok werden sinds augustus bezet, maar eigenlijk houdt PAD het protest al drie jaar aan de gang. Alles begon als reactie op het machtsmisbruik van de toenmalige premier Thaksin Shinawatra, die sinds een legercoup in 2006 op de vlucht is en officieel beschuldigd werd van corruptie. Maar de Thaise kiezers stemden zijn People’s Power Party (PPP) vorig jaar terug naar de macht. Sindsdien is Thaksins schoonbroer, Somchai Wongsawat, premier. Tot woede van de oppositie, die hem een al even corrupte marionet vindt.

In de straten van Bangkok is de situatie de afgelopen weken helemaal op de spits gedreven. Somchai trok zich met zijn regering terug in het noordelijke Chiang Mai, de thuisbasis van Thaksin. De premier vroeg het leger in te grijpen op de luchthaven van Suvarnabhumi, want door de aanhoudende bezetting zaten maandag nog circa 100.000 toeristen vast in Bangkok (onder wie zeker 330 Belgen), tot ontzetting van de anders zo bloeiende toeristische sector. Maar de generaals weigerden. En opperbevelhebber Anupong Paochinda afzetten, dat durfde Somchai niet uit schrik voor een nieuwe coup. Dus ontsloeg hij maar het hoofd van de politie, riep de noodtoestand uit, en liet oproeragenten de luchthaven omsingelen. Die probeerden de betogers tevergeefs te overtuigen om weg te trekken, maar ingrijpen deden ze niet. Ze sloten wel een deal met de PAD, waardoor op maandag de eerste geblokkeerde vliegtuigen leeg mochten opstijgen, in de hoop elders in Thailand gestrande buitenlanders te kunnen evacueren.

Tijdens het weekend werden de bezetters van de regeringsgebouwen in de hoofdstad het slachtoffer van enkele aanslagen, waarbij ruim 50 gewonden vielen. Er doken bovendien steeds meer berichten op dat de aanhangers van Thaksin en de regering, die zich de rode kleur hebben toegeëigend, ook grimmiger worden. Zaterdag betoogden ook zij met duizenden in Bangkok.

Het leger zegt enkel te willen ingrijpen als er bloed wordt vergoten, en geen nieuwe coup te willen plegen, zoals PAD vraagt.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content