Een man van decorum en uiterlijk vertoon

Han Renard

De MR weet zich geen raad meer met Kazachgate en met de omstreden ex-Senaatsvoorzitter Armand De Decker. De partij kan alleen maar bidden dat de storm snel overwaait.

De partij van premier Charles Michel heeft alweer geen leuk weekend achter de rug. Gênante e-mails en documenten die een kwalijk licht werpen op de rol van ‘le bel Armand’ in Kazachgate vonden vlot hun weg naar de pers. Een niet onbelangrijke partijfunctionaris zou op verzoek van intimi van de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy en tegen een vorstelijke vergoeding zijn invloed hebben aangewend om in België een wet door te drukken waarmee de steenrijke, tot Belg genaturaliseerde miljardair Patoch Chodiev een proces kan ontlopen.

Dat krijg je als partij nog moeilijk recht gepraat. De man is onschuldig tot het tegendeel is bewezen, maar er komen haast dagelijks documenten naar buiten die Armand De Decker in nauwe schoentjes brengen. Zo staat zwart op wit in het gerechtelijk dossier dat De Decker via de Franse advocate van Chodiev wel degelijk 741.846,55 euro heeft ontvangen voor zijn diensten. Vorig jaar noemde De Decker dat bedrag op de RTBF nog fantasie.

De Decker houdt vol dat hij als advocaat en niet als politiek lobbyist te werk is gegaan, maar dat onderscheid lijkt steeds meer pure semantiek. Onder druk van de aanhoudende onthullingen is De Decker uit zijn functies binnen de MR ontzet. Het rijzige MR-kopstuk blijft voorlopig wel burgemeester van Ukkel. Een halfslachtig compromis, in afwachting dat ‘justitie haar werk doet’.

Velen verbazen zich over de pijnlijke fin de carrière van De Decker. De overtuigde royalist en belgicist heeft de reputatie van een diplomaat en een rechtschapen gentleman. Maar Armand De Decker is ook meer dan een tikkeltje ijdel. Hij is dol op decorum, uiterlijk vertoon en eerbewijzen. Volgens sommigen wil hij een wit voetje halen bij de machtigen der aarde, meer dan dat er winstbejag in het spel zou zijn.

Hoe dan ook is dit een vervelende aangelegenheid voor de MR. MR-voorzitter Olivier Chastel heeft een reputatie als witte ridder hoog te houden. Hij bracht als eerste de affaires in Charleroi naar buiten. Maar daar ging het over de installatie van een verwarmingsketel op kosten van de belastingbetaler. Als de zware verdenkingen die rusten op Armand De Decker worden hardgemaakt, spreken we van corruptie op hoog niveau. En dat spoort dan weer met het blingblingimago van de MR, de partij van de machtigen en de superrijken. En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat nu ook de naam van Didier Reynders opduikt.

De MR kan alleen bidden dat justitie snel duidelijkheid schept, en dat Kazachgate niet tot aan de volgende verkiezingen blijft nazinderen.

Han Renard

Als er echt sprake is van corruptie spoort dat met het blingblingimago van de MR.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content