Het WK artistieke gymnastiek zal straks voor primeurs én verrassingen zorgen.

Het WK, dat van 27 oktober tot 4 november in de Gentse Topsporthal plaatsvindt, is dan ook niet van gering belang. Niet alleen moeten er enorme veiligheidsmaatregelen genomen worden, ook sporttechnisch en organisatorisch is dit WK een primeur. Werkelijk revolutionair is bijvoorbeeld het nieuwe springtoestel. Sinds het WK van 1997 in Lausanne heeft de internationale turnbond FIG producenten van springtoestellen de opdracht gegeven een nieuw toestel te ontwerpen dat veiliger is en zowel voor vrouwen als mannen bruikbaar is. Pegasus, een springtoestel van het Lummense bedrijf Janssen en Fritsen (J&F), droeg uiteindelijk de voorkeur weg.

De VTL droomde ook van een grote, efficiënte gymnastiekhal voor top- en competitieturnen. Samen met de partners _ de stad Gent, de provincie Oost-Vlaanderen en Bloso _ werd die droom bewaarheid. De Topsporthal Vlaanderen, momenteel de best uitgebouwde gymnastiekhal van de Benelux, wordt al druk gebruikt. Want de ambities van de VTL, Bloso, de Vlaamse gemeenschap en de stad Gent zijn niet gering. Samen met de provincie Oost-Vlaanderen en sponsorpartner Lotto willen zij de gymsport in Vlaanderen niet alleen met dit wereldkampioenschap promoten. Tevens wordt naar een eigen Vlaamse gymelite gestreefd. Met de start van de topsportschool in Gent twee jaar geleden en de realisatie van de Topsporthal Vlaanderen leggen de Vlaamse Turnliga en Bloso alvast de eerste fundamenten voor de uitbouw van een team topgymnasten. ‘Een goede, structurele omkadering is heel belangrijk’, zegt Dirk Van Esser, directeur van de VTL en manager van het hele WK-gebeuren. ‘Met zes fulltime trainers, die door de federatie betaald worden, een intense samenwerking met het AZ van Gent, een efficiënt schoolsysteem dat zes uur training per dag mogelijk maakt, geschikte accommodatie, een weldoordacht rekruteringssysteem en ondersteuning vanuit de federatie, is het opleiden van jonge talenten tot topturners ook bij ons mogelijk. Net als in Nederland, Frankrijk en Spanje.’

OMWILLE VAN DE KIJKERS

De promotie van de gymsport is ook het doel van de FIG, de internationale bond. Jarenlang heeft de FIG gesleuteld aan een formule om gymcompetitie voor televisiekijkers aantrekkelijk en begrijpbaar te maken. Een langdurige competitie van 36 finalisten die tegelijkertijd op verschillende plaatsen in de turnhal bezig zijn én het complexe jurysysteem, ondergraven immers het mediagenieke karakter van de sport. Voor het WK stelt de VRT in de wedstrijdhal alvast twintig camera’s op. De European Broadcasting Union (EBU), waaraan de FIG de uitzendrechten voor Europa heeft verkocht, verzorgt de uitzending in meer dan tachtig landen.

Het WK in Gent is ook op het gebied van de wedstrijdformule en de jurering een primeur. Zo zal de jury duidelijk en snel zijn waardering geven. De individuele allroundfinale is sterk afgeslankt. Er komt een competitie tussen de acht toppers uit de kwalificatiewedstrijden en de teamfinales. Het belang van die teamfinales, die pas vanaf 1997 in het WK-programma werden opgenomen, zal in de toekomst nog toenemen. Zeker nu Leonid Arkaev in het uitvoerend comité van de FIG zetelt. Volgens die Russische coach wordt de basis voor individueel succes immers in de landencompetitie gelegd. Arkaev is sinds 1972 op alle WK’s, EK’s en Olympische Spelen aanwezig geweest en zijn (Sovjet-)Russisch team behaalde al meer dan 400 medailles. Hij traint Svetlana Khorkina en Elena Zamolodchikova, de twee absolute favorieten.

Verder blijft het koffiedik kijken wat de toppers betreft. De nieuwe codering blinkt immers nog te veel. Krachtige turners winnen bij die nieuwe codering, maar voor de elegant technische turner Aleksei Nemov, allroundkampioen van Sydney, wordt het moeilijker. Waarschijnlijk zal hij alleen nog in de team- en toestelfinales uitkomen, competities op maat van de Roemeense meisjes die op de Olympische Spelen schitterden. Hoe zou Andreea Raducan haar dopingavontuur in Sydney trouwens verteerd hebben? De Roemeense raakte toen haar gouden allroundmedaille kwijt wegens een positieve dopingtest na het gebruik van neusdruppels voor een verkoudheid. En de Chinezen zullen voor technische hoogstandjes zorgen en hun wereldtitel bij de mannen virtuoos verdedigen. De Russen willen dan weer gewoon alles en de Belgen komen eens kijken met twee ploegen anciens.

Marijke Vanden Wyngaerd

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content