Chris De Stoop
Chris De Stoop Chris De Stoop is redacteur van Knack.

Een van de grootste misdaadbreinen die België gekend heeft, zit in de Antwerpse gevangenis: de topdiamantair, witwasexpert en hasjmakelaar Fouad Abbas.

De door het Verenigd Koninkrijk uitgeleverde Fouad Abbas is eindelijk terug in de stad waar hij altijd met zoveel egards werd behandeld. Heel wat van z’n vroegere vrienden zijn nu bang dat Abbas gaat praten.

Abbas is de zoon van aristocratische parelhandelaars uit de Golf, die carrière maakte als zakenman in Dubai. Tot hij halverwege de jaren tachtig voor een immense schuld naar Antwerpen vluchtte. Daar richtte hij de respectabele diamantfirma TTS Diamonds op. Tegelijk ontpopte hij zich tot Europa’s grootste makelaar in hasj, die enorme scheepsvrachten leverde aan criminele bendes in Engeland en Nederland (zoals de Hakkelaar). Abbas bekende zelf dat hij voor ongeveer 450.000 kilogram bemiddelde, maar volgens andere bronnen was het ruim een miljoen kilogram.

De Antwerpse diamanthandel was het ideale witwaskanaal, waarin Abbas zowel de officiële als de illegale ‘bankiers’ kon gebruiken. Hij had een ingenieus netwerk van offshore-maatschappijen en internationale bankrekeningen om zijn waanzinnige geldstromen de wereld rond te pompen. Alleen al via de Bank Max Fischer kon hij zo’n miljard frank (25 miljoen euro) wegsluizen.

Zo werd Abbas het prototype van de moderne ‘misdaadondernemer’, die nog nauwelijks onderscheid maakt tussen criminele en legale handel, tussen onder- en bovenwereld. Met zijn dekmantelbedrijven, stromannen en brievenbusfirma’s kon hij tien jaar lang ongestoord in Antwerpen leven als een man van aanzien. Hij mocht daar rekenen op de corrupte hulp van politiemensen en ambtenaren, boekhouders en bankiers.

De zaak-Abbas leidde in Antwerpen tot de sluiting van de Bank Max Fischer en tot een kettingreactie van fraudeonderzoeken in de diamantwereld. In 1996 voerde Abbas zijn meesterzet uit: hij sloot een deal als kroongetuige met de Nederlandse justitie. Hij ging volledig vrijuit in ruil voor zijn verklaringen tegen de Hakkelaar en een boete van 32 miljoen frank (793.000 euro). Het Amsterdamse gerecht probeerde sindsdien om het Belgische onderzoek tegen Abbas af te remmen. Dat werd zo erg dat het Antwerpse parket een tijdlang alle rechtshulpverzoeken uit Amsterdam boycotte en de minister van Justitie tussenbeide moest komen.

Toen Abbas in 1997 in Londen werd aangehouden, ging het duel België-Nederland voor de Britse rechtbanken gewoon voort. Een batterij topadvocaten – die ook de uitlevering van generaal Augusto Pinochet kon tegenhouden – zorgde ervoor dat de procedureslag nog vier jaar aansleepte. Tot eind maart. Toen Abbas vorige week eindelijk voor de Antwerpse raadkamer moest komen, besloot de voorzitter tot ieders verbazing om hem vrij te laten mits een borgsom van 40 miljoen frank (990.000 euro). Het parket tekende beroep aan, zodat Abbas nog zeker deze week in de gevangenis van de Begijnenstraat blijft. Geen pretje voor een man die aan suikerziekte lijdt én die voor de wraak van het criminele milieu vreest. Het Antwerps parket is nu verantwoordelijk voor de veiligheid van de kroongetuige.

Het Belgische gerecht heeft de voorbije jaren beslag laten leggen op heel wat bezittingen van Abbas in België en in het buitenland. De puissant rijke zakenman bezat bedrijven, goudmijnen, huizen en appartementen in wel een dozijn landen. Met als kroon op het werk de pompeuze marmeren villa die hij voor 200 miljoen frank (5 miljoen euro) in Wilrijk liet bouwen. Een passend optrekje voor een heer van stand.

Chris De Stoop

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content