Internet-aanbieder America Online (AOL) neemt voor 4,2 miljard dollar het softwarebedrijf Netscape Communications over. Sun, het bedrijf achter de computertaal Java, tekent een contract voor de zakelijke markt met de nieuwe combinatie.

In een soort euforie riep Netscape-topman Jim Barksdale op een telefonische persconferentie uit dat het trio AOL, Netscape en Sun aartsvijand Microsoft wel zal kleinkrijgen.

Dat laatste is nog maar zeer de vraag, want Microsoft kon pas zijn eigen browser-software om op het Internet te surfen beginnen door te duwen toen het bedrijf het aanbieden van Internet opgaf. AOL daarentegen is de grootste Amerikaanse aanbieder van Internet. AOL betaalt de overname met aandelen. Elk aandeel Netscape is goed voor 0,45 aandelen AOL; 42 dollar ongeveer. Dat is een aalmoes in vergelijking met hoe het aandeel van Netscape in zijn hoogdagen stond (88 dollar).

Boze tongen beweerden dat het water Netscape aan de lippen stond en dat het Internet-bedrijf, dat nog nooit winstgevend was, volgende week wel eens zijn rekeningen niet meer zou kunnen betalen. De afgelopen dagen waren trouwens desastreus voor Netscape dat ooit voor een van de ophefmakendste Amerikaanse beursintroducties zorgde. Zo raakte bekend dat Microsoft bij de laatste peilingen de grootste aanbieder van grasduiner-software bleek. Netscape kwam van bijna 90 procent marktaandeel wat betreft programma’s om op het Internet te surfen. Die positie had Netscape opgebouwd door de grasduiner gratis weg te geven.

Dat marktaandeel leidde vervolgens tot een beursgang en een koersexplosie van 19 naar meer dan 60 dollar op amper één dag. Ondertussen timmerde Microsoft duchtig aan de weg en vindt het bedrijf van Bill Gates zichzelf opnieuw uit. Het lanceerde keer op keer nieuwe versies van Internet Explorer en begin dit jaar hadden beide bedrijven meer dan 40 procent marktaandeel. Doordat Microsoft het zwaar te verduren had in de rechtszaal, had niemand gedacht dat het Netscape alsnog zou voorbijsteken. Dat gebeurde dus wel.

Ironisch genoeg mag AOL zijn klanten de grasduiner van Netscape pas na januari bezorgen, want tot dan geldt een exclusief contract met Microsoft (indien de voor AOL aangepaste grasduiner van Microsoft meetelt, is het marktaandeel nog groter). Voor Microsoft komt de nieuwe alliantie als geroepen. De advocaten van Bill Gates riepen meteen op om alle rechtszaken tegen Microsoft te staken nu er een sterke tegenstander zou zijn ontstaan. Het enthousiasme van Gates verraadt het vertrouwen in de lemen voeten van de nieuwe Internet-reus.

http://www.aol.com

http://www.netscape.com

Lode Goukens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content