Banken en holdings. Etienne Davignon geeft de fakkel als voorzitter van de raad van bestuur van de Generale Maatschappij aan Gérard Mestrallet door. Dexia Bank neemt Artesia Banking Corporation over voor 133 miljard frank (3,29 miljard euro). Met de aankoop van Bacob Bank, Artesia Bank en DVV verzekeringen wordt Dexia, na Fortis, de tweede bank- en verzekeringsgroep in België.

Bier. De Belgische brouwer Interbrew betaalt 71,80 miljard frank (1,77 miljard euro) voor de overname van de op drie na grootste Duitse brouwerij Beck’s.

Beurs. De Belgische supermarktgroep Delhaize wordt voor de eerste keer op de beurs van New York (NYSE) genoteerd, waar ze na het vertrek van Petrofina het enige Belgische aandeel is.

Farmaceutica. Janssen Pharmaceutica investeert 4,5 miljard frank (111 miljoen euro) in twee nieuwe onderzoeksgebouwen in zijn hoofdkwartier in Beerse. Die investering komt er een goed half jaar nadat 245 banen op de onderzoeksafdeling werden geschrapt.

LHSP. De Ieperse handelsrechtbank spreekt het faillissement van het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie uit.

Luchtvaart. De Ierse maatschappij Ryanair kiest voor Charleroi (Brussels South Airport) als thuishaven. Ondanks catastrofale verliescijfers in 2000 beslist de raad van bestuur van Sabena de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij voort te zetten. De aandeelhouders, de Belgische staat en de Zwitserse SAirGroup brengen 10 miljard frank (247,9 miljoen euro) vers geld in voor het herstelplan ‘Blue Sky’. City Bird en Sabena maken een voortijdig einde aan hun samenwerking. De Belgische chartermaatschappij City Bird gaat failliet. Fred Chaffart wordt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van Sabena. Swissair vraagt een gerechtelijk akkoord aan en ziet af van de beloofde kapitaalinjectie voor Sabena. De Zwitserse overheid en de industrie brengen 4,24 miljard Zwitserse frank (2,84 miljard euro) samen om Swissair in de lucht te houden. De EU-Commissie keurt eenparig het overbruggingskrediet van 125 miljoen euro aan Sabena goed. Op 7 november gaat Sabena failliet. Dochtermaatschappij Delta Air Transport (DAT) neemt een deel van de Sabena-activiteiten over. In volle luchtvaartcrisis doet de luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten bij Boeing en Airbus een megabestelling van 58 nieuwe toestellen voor een gezamenlijke waarde van 15 miljard dollar (16,73 miljard euro).

Spoorwegen. Railtrack, de beheerder van het Britse spoornet, komt gedeeltelijk weer in handen van de staat.

Sport. ISMM en zijn filiaal ISL, samen de nummer één van de wereld op het vlak van sportmarketing en houders van de televisierechten voor de wereldbeker voetbal, worden failliet verklaard.

Staal. De staalgroepen Arbed (Luxemburg), Aceralia (Spanje) en Usinor (Frankrijk), dat 75 procent van de aandelen van Cockerill Sambre bezit, fuseren en worden op één na de grootste staalgroep ter wereld.

Vakbond. In Berlijn wordt de grootste vakbond ter wereld gesticht: Ver.di. (2,9 miljoen leden).

WTO. China en Taiwan treden toe tot de Wereldhandelsorganisatie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content