Net zoals met postadressen of telefoonnummers, moet elke website op internet over een unieke code beschikken. Een webadres bestaat uit een verzameling cijfers (het IP-adres). Om sites makkelijker terug te vinden, wordt het Domain Name System (DNS) gebruikt. Dat vertaalt de numerieke adressen in makkelijk te onthouden namen.

Elk land beschikt over een eigen topdomein. De kosten en voorwaarden voor het verwerven van zo’n nationale domeinnaam verschillen. In België werd de procedure eind vorig jaar versoepeld. De registratie kan voortaan bij verschillende agenten (te vinden op www.dns.be) en kan nu ook door particulieren gebeuren. Uit een onderzoek, dat Data Testlab uitvoerde voor het internetweekblad Clickx, blijkt echter dat de Belgen in vergelijking met inwoners van andere landen tot vijf keer meer voor hun domeinnaam betalen. Die hoge kosten vertalen zich volgens de onderzoekers niet in een betere dienstverlening. Er bestaat geen kwaliteitscontrole op de registratieagenten. Sommigen bezondigen zich aan koppelverkoop (je moet je naam ook bij hen laten hosten) en slechts een minderheid scoort technisch aanvaardbaar. Vergelijken is de boodschap: sommige agenten vragen dubbel zoveel als andere.

Je kunt ook kiezen voor een internationaal topdomein zoals .com, .org of .net. Iedereen kan die extensies aanvragen. De lijst van de officieel erkende registratiebureaus vind je bij de wereldwijde regelgever ICANN ( www.icann.org/registrars/accredited-list.html). Ook hier zijn er prijsverschillen. Maar de kosten (registratie en huur) liggen gevoelig lager dan wanneer je voor een Belgische domeinnaam kiest. De internationale topdomeinen zijn ook gratis te verkrijgen. Bij gratis aanbieders (zoals www.namezero.com) is het evenwel oppassen. Je bezit dan immers de rechten op de naam niet, en kunt hem dus elk moment kwijtraken. Bij de keuze van een registratiekantoor is het vergelijken van de voorwaarden dan ook minstens even belangrijk als het vergelijken van de prijs.

Er is nog een optie. Een website kun je ook gratis laten hosten zonder een eigen domeinnaam te registreren. Bijvoorbeeld bij de provider of bij andere aanbieders zoals Geocities of Freeservers. Het nadeel is het iets moeilijker te onthouden webadres, bijvoorbeeld www.naam.freeservers.com of www.geocities.com/naam. En je moet dan ook reclamebanners op je webpagina’s dulden.

Kris De Decker

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content