Jan Delvaux
Jan Delvaux Belpopkenner

De verdichting in de dansmuziek.

In de danswereld groeit de spanning. Gaan de Verenigde Staten overstag voor de Britse invasie ? Kan drum & bass de massa bereiken ? En neemt elektronische muziek straks de hegemonie van de gitaarrock over ?

Die versnelde volwassenwording heeft vele gevolgen. Zo vertraagt ze duidelijk het tempo van de vernieuwing. En dat op een ogenblik dat de meeste beloften nog aan een tweede album moeten beginnen. Na de innovatie lijkt dan ook het tijdperk van de verdichting aangebroken. In plaats van vooruit te gaan, zoekt men zijn heil opzij. Men bewandelt diverse pistes tegelijkertijd of legt oude routes weer open.

Zo voorziet het Amerikaanse duo Thievery Corporation triphop van een nieuwe slijtlaag. Hun geheim zit in de omkering. Ze shoppen eerst etnische en exotische accenten bij elkaar en plakken er dan pas luie breakbeats op. Het spectrum reikt van Afrikaanse percussie tot bossa nova, maar helt in de finale duidelijk over naar reggae en dub.

Ondanks die verscheidenheid is ?Sounds from the thievery hi-fi? duidelijk als een album geconcipieerd. Het laat geen kans tot geeuwen en schaart zich als debutant meteen in de rangen van gereputeerde alumni als DJ Krush, DJ Shadow en Kruder & Dorfmeister.

Het Londense collectief The Herbaliser past het broneffect toe. Bezielers Jake Wherry en DJ Ollie Teeba zijn gestart als kruispunt. Door gemene delers hip hop en funk draaiden ze persoonlijke dada’s als jazz en electro. Op hun tweede worp ?Blow your headphones? bewandelen ze een dubbel pad. De Britse heren bouwen hun eigen jazzy hip hop groove verder uit en leggen door het binnenhalen van rappers een brug naar de Amerikaanse oervaders.

Vooral juffrouw What What maakt indruk. De dochter van jazzman Abdullah Ibrahim laat de orale traditie los en slim uit de mond rollen. Haar intermezzi zijn welgekomen bevoorradingszones op een gevarieerde en grappige reis dwars over het middenveld van de actuele dansmuziek. Tussen draaitafels en trombones, zoals ze het zelf bestempelen. ?Blow your headphones? is een hoogstaande warboel die de gave bezit om vele andere platen overbodig te maken. Voor de beredeneerde aanschaf !

Jan Delvaux

Thievery Corporation, ?Sounds from the thievery hi-fi? (ESL5/ 18th St. Lounge Music)/The Herbaliser, ?Blow your headphones? (Zen 28/Ninja Tune).

The Herbaliser : historische brug.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content