Dominique De Groen

© © ID

‘In plaats van droogweg haar tekst voor te lezen, maakt ze van haar optreden een multimediale voorstelling waarbij woord overvloeit in beeld en omgekeerd.’

Dominique De Groen (26) is een Vlaamse dichter. Ze publiceerde poëzie in literaire tijdschriften als Gierik en Samplekanon. Nu nog onbekend, maar met deze regels onder haar riem – ‘De geesten van de oude dieren zijn schitterend in de nucleaire nacht’ – weet je dat poëtische roem nakend is.

Maarten van der Graaff: Ik heb haar leren kennen toen ze gedichten instuurde voor samplekanon.com, een poëziewebsite waarvan ik een van de redacteurs ben. Op dit moment studeert ze nog aan het KASK in Gent, en die beeldende invloed merk je tijdens haar optredens. In plaats van droogweg haar tekst voor te lezen, maakt ze van haar optreden een multimediale voorstelling waarbij woord overvloeit in beeld en omgekeerd. In oktober debuteerde ze bij de kleine maar zeer interessante uitgeverij Het Balanseer en aan haar debuut kleeft een interessant verhaal. Het heet Shop Girl en het is gebaseerd op haar ervaringen als jobstudent bij de Primark, waar ze godbetert twee lange seizoenen in de kelder werkte. De bundel leest dan ook als een lyrisch epos over de laatkapitalistische era. Ze volgt de hele supply chain van die wegwerpmode, van textielarbeider tot klant. Dat levert hypermobiele poëzie op die de hele aarde overspant – van de kleinste lichamelijke ervaringen tot de internationale politiek, het wordt allemaal in een woordenkolk meegezogen. Dat soort opzet is best uniek voor het Nederlandse taalgebied. Ik volg haar werk dan ook met veel interesse.

Wormen en Engelen

Maarten van der Graaff Atlas Contact, 272 blz., 19,99 euro

(R.S.)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content