Han Renard

‘Jean-Marie Dedecker neemt de redenering van het FDF over’, zegt Brussels staatssecretaris Brigitte Grouwels (CD&V).

Brigitte Grouwels ontving de laatste dagen nogal wat e-mails van Franstaligen die vinden dat Jean-Marie Dedecker (LDD) overschot van gelijk heeft. Die laatste noemde de vaste vertegenwoordiging van 17 Vlamingen in het Brusselse Parlement en de pariteit in de Brusselse regering ondemocratisch, gezien het kleine aantal Vlaamse kiezers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (60.000). Dedecker suggereerde ook nog deze ‘oververtegenwoordiging’ bespreekbaar te maken in het kader van onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde. Brigitte Grouwels: ‘Ik kan daar met mijn verstand niet bij. Ongevraagd gooit Dedecker de Brusselse Vlamingen te grabbel.’

Wat wil Jean-Marie Dedecker hiermee bereiken?

BRIGITTE GROUWELS: Hij lijkt dezelfde strategie te volgen als het Vlaams Belang hier: hij probeert aantrekkelijk te worden voor de Franstaligen. In zijn geval door helemaal de redenering van het FDF over te nemen.

Zullen de Brusselse Vlamingen uiteindelijk de dupe zijn in een eventuele communautaire ruilhandel?

GROUWELS: Dat risico bestaat altijd. Ook in vorige communautaire onderhandelingen zag je dat. De boot wordt zo vol geladen, dat er uiteindelijk niets meer bij kan voor de Brusselse Vlamingen. Terwijl wij hier ook nog wel een paar vragen hebben, hoor. De afdwingbaarheid van de taalwetgeving, bijvoorbeeld. Ook zijn er nog altijd Brusselse gemeenten zonder Vlaamse schepen. Onder andere Sint-Lambrechts-Woluwe van FDF-voorzitter Olivier Maingain.

Maar wat de Brusselse Vlamingen betreft in Kamer en Senaat: slechter kan het toch niet. We hebben nog maar één verkozene, en dat was een toevalstreffer. Door de loterij van de apparentering had de zetel van Tinne Van der Straeten (Groen!) evengoed in Leuven kunnen vallen.

Brussel zal aanschuiven bij de nog op te starten dialoog van gemeenschap tot gemeenschap. Maar Brussels minister-president Charles Picqué (PS) houdt er uitgesproken ideeën op na.

GROUWELS: Brussel zal inderdaad mee aan tafel zitten, en dat is goed zo, maar Charles Picqué zal altijd een Vlaming uit de Brusselse regering naast zich hebben. Hij kan daar dus niet de uitbreiding van Brussel gaan verdedigen.

Maar Picqué is wel de grote gangmaker van die uitbreidingsgedachte.

GROUWELS: Jawel, en hij is er apetrots op dat hij PS-voorzitter Elio Di Rupo van de noodzaak van zo’n uitbreiding heeft weten te overtuigen. Picqué is daar trouwens al jaren door geobsedeerd. De Vlamingen hadden zijn argumenten van meet af aan als oorlogsretoriek van tafel moeten vegen. Probleem is: nu staan álle Franstalige partijen op dat standpunt.

Han Renard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content