De hoge scores die de LDD in peilingen worden toegedicht, leiden tot zenuwachtigheid bij de traditionele partijen.

Wat als de Lijst Dedecker straks de grootste partij van Vlaanderen wordt? Het lijkt vergezocht, maar nu geen enkele Vlaamse partij in de peilingen nog meer dan 20 procent van de stemmen behaalt, wordt in de Wetstraat met dat scenario wel degelijk rekening gehouden. In de laatste peilingen kreeg de LDD liefst 16 procent van de stemmen toegedicht. Zelf gelooft voorzitter Jean-Marie Dedecker dat hij 10 tot 12 procent zal kunnen binnenhalen.

Met het oog op de aanhoudende zelfverminking aan de linkerzijde, zou hij ook met zo’n score wel eens incontournable kunnen worden. Met andere woorden: als de SP.A verder afkalft, zouden CD&V en de Open VLD de LDD nodig kunnen hebben om in Vlaanderen een fatsoenlijke meerderheid te vormen. Dat beseffen die partijen maar al te goed. Hoewel ze gruwen van het idee om samen met Dedecker te moeten besturen, durven ze dat dezer dagen niet langer hardop te zeggen.

Zelf probeert Dedecker ondertussen het pad naar regeringsdeelname te effenen. Onlangs zei hij in Knack dat hij na de Vlaamse verkiezingen graag een rechtse regering wil vormen met CD&V en de Open VLD. Om het zijn potentiële coalitiepartners makkelijker te maken, sluit hij dezer dagen samenwerking met het Vlaams Belang uit. Hij is tegen het cordon maar wil er best aan meewerken als dat betekent dat hij er zelf niet in wordt opgesloten.

De afgelopen jaren werd hij door drie verschillende partijen aan de kant gezet, en wellicht is dat de reden waarom hij zijn partij zo snel aan de macht wil helpen. De LDD heeft de afgelopen maanden degelijk oppositiewerk verricht en blijft bijzonder mediageniek. Maar aan de andere kant is de partij amper uit de luiers: ze is nog steeds veeleer een eenmanspartij en sommige leden lijken niet helemaal op de hoogte te zijn van het partijprogramma. Bij de traditionele partijen weten ze niet wat erger is: dat Jean-Marie Dedecker zelf minister wordt of dat hij aan de kant blijft staan en pakweg Anne De Baetzelier naar de regering stuurt. Het politieke personeel is immers niet de grootste troef van de LDD. Achter de schermen loopt nog altijd veel meer talent rond dan ervoor.

Nog zo’n honderd dagen moet Jean-Marie Dedecker doorkomen tot 7 juni, en daarin kan hij zich geen fouten meer veroorloven. De score van de LDD blijft immers de grote x-factor van de Vlaamse verkiezingen. Dat Dedecker de Oost-Vlaamse partijsecretaris Jo Claus cholerisch aan de deur zette omdat die hem openlijk had bekritiseerd, bezorgde hem al een smet op zijn libertijnse blazoen. Maar ook de beredeneerde gok om een deel van het VB-publiek de gordijnen in te jagen met zijn uitspraken over het cordon, is niet meteen voor herhaling vatbaar. ‘Slapend wordt hij vanzelf rijk’, zegt een vooraanstaande CD&V’er. ‘Wij kunnen dus maar beter hopen dat hij zich de komende maanden voluit in de media gooit.’

door Ann Peuteman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content