Mungo Park : op avontuur met Microsoft.

De lezers van Michael Crichtons boek ?Congo? kunnen hun ogen bijna niet geloven. De in het boek beschreven expeditie werd quasi letterlijk door Microsoft in Ethiopië gedropt. Via satellietcommunicatie seinen de ontdekkingsreizigers hun weetjes door naar de rest van de wereld. De liefhebbers op Internet zullen niets missen, aangezien de ontdekkingsreizigers met draagbare computers, digitale camera’s en DAT-recorders verslag zullen maken. Al de eerste dagen kon iedereen een filmpje zien met de aankomst van een helikopter. Deze filmpjes en bandjes staan op een website waarop Internetgebruikers de Afrikaanse expeditie kunnen volgen. De Mungo Park-expeditie genoemd naar een Schotse ontdekkingsreiziger uit de achttiende eeuw die verdween op de Niger-rivier wordt de eerste afdaling van de Tekeze-rivier. Microsoft strikte zelfs de eerste-minister van Ethiopië voor een Internet chat. Premier Zenawi schoot op die manier de ontdekkingsreis op 5 september op gang. Volgens expeditieleider en hoofdredacteur van de Mungo Park-website, Richard Bangs, helpt het Internet de laatste geografische hindernissen te nemen. ?Het brengt volkeren en culturen dichter bij elkaar,? aldus Bangs. De Tekeze ontspringt op vijfduizend meter hoogte op de flanken van de Ras Dashen, de hoogste berg van Ethiopië. Alvorens de Tekeze in de Sudan en de Nijl stroomt, passeert hij historische sites : Sjeba, de mijnen van Salomon en de bergplaats van de Ark des Verbonds.

Nog voor de expeditie vertrok, zette Microsoft een prachtige website op met allerhande junglegeluiden, achtergrondartikels en betoverend beeldmateriaal. Bill Gates wist ook beslag te leggen op de achterkleindochter van de laatste Ethiopische keizer Haile Selassie. Prinses Rahel Fikre-Selassi is naar verluidt een rechtstreekse afstammelinge van Salomon en Sjeba. Voor de liefhebbers van het rastafarisme is er na de prinses tevens een online chat met Ziggy Marley (de zoon van reggae-goeroe Bob Marley). Bij het ter perse gaan van Knack was de expeditie pas enkel dagen op pad, maar de hele website blijft online tot eind januari 1997. Tot dan kunnen liefhebbers genieten van exclusieve literaire teksten van Tom Robbins ( ?Even Cowgirls get the Blues?) en Tama Janowitz ( Slaves of New York) en Bill Broyles (de scenarist van ?Apollo 13?). Behalve ?Wild Lit? is er ook plaats voor journalistiek. In ?Drum? (tam-tam) schrijven bekende Amerikaanse journalisten over de Leaky’s (die de oudste vrouwenresten, bekend als Lucy, vonden langs de Tekeze) en de Ethiopische sportlui. Kortom een typische website om dagelijks even door te ploegen.

http://mungopark.msn.com

Mungo Park : het gebrul van leeuwen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content