We begrijpen niet waarom minister Gabriëls zo fel uithaalt. Er zijn belangrijker problemen voor de winkeliers. Dat zegt Ronny Lannoo, woordvoerder van het NCMV, de vereniging voor zelfstandige ondernemers.

Ronny Lannoo

“De koopjeswet werd aangepast in 1993, na een enquête bij consumenten en zelfstandige winkeliers. Daaruit bleek dat een belangrijke meerderheid achter de idee stond. Bovendien blijkt uit de rapporten van de economische inspectie dat de wetgeving in het algemeen correct wordt toegepast.

Waarom moet men dat veranderen? Het is toch evident dat volledig vrije prijzen zeer nadelig kunnen zijn voor de zelfstandige winkelier die moet opboksen tegen de grote winkelketens die nu al onze straten domineren.

De hele koopjesdiscussie draait eigenlijk om de modegebonden artikels: kleren en schoenen. Andere winkels geven nu ook kortingen, maar daar kan men eerder spreken van promotie.

Voor modegebonden producten ligt dat anders. Tenslotte is de geest van de koopjeswet dat een vakkundig winkelier de koopjes gebruikt om restanten op te ruimen en plaats te maken voor de nieuwe collectie. Daarom ook duldt de wet in de seizoensopruiming ook verkoop met verlies: dat is anders in België verboden.

Dat is de betekenis van koopjes: de winkelier verkoopt tien maanden tegen een correcte prijs en verlaagt dan om plaats te maken en de nieuwe collectie te kunnen aankopen.

Er zijn geen objectieve cijfers die erop wijzen dat aankopen worden uitgesteld tot de koopjesperiode. Het idee dat de koopjesperiode het jaar goed moet maken, klopt dus niet. Als dat zo was, zouden de modebewuste klanten inderdaad opgelicht worden, maar dan zou zo’n zaak niet lang bestaan. En dat geldt ook voor een winkelier die zijn klanten ‘als vee’ behandelt, zoals de minister stelde. Hoelang zou zo’n zaak blijven bestaan?

Een vakkundig winkelier heeft respect voor zijn modebewuste klanten. Die kopen in het begin van het seizoen – en tegen correcte prijzen – als er nog keuze is en de modetrend wordt gelanceerd. Die voelen zich niet bedot als restanten worden opgeruimd.

Wij willen geen polemiek met de minister. Daarom stellen wij voor om samen een onderzoek uit te voeren, net zoals in 1993 is gebeurd. Dan kunnen we zien wat de situatie vandaag is en discussiëren op basis van objectieve gegevens.

En niet alleen over de koopjes, maar over veel fundamentelere gegevens. De toekomst van de zelfstandige winkelier in een geglobaliseerde economie, daarover zou de discussie moeten gaan.”

Opgetekend door Misjoe Verleyen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content