18 / 11 Dolle schutter

Frankrijk. Op de redactie van de krant Libération in Parijs maakt een dolle schutter één zwaargewonde. Hij schiet ook in het rond voor het hoofdkwartier van de bank Société Générale. Abdelhakim Dekhar (48) wordt een dag later opgepakt en bekent.

19 / 11 Aanslagen in Beiroet

Libanon. In de hoofdstad Beiroet maken een zelfmoordterrorist en een autobom 23 doden en zeker 150 gewonden nabij de Iraanse ambassade. Soennitische extremisten eisen de aanslagen op. Ze wilden Iran straffen voor zijn steun aan het Syrische regime.

20 / 11 Malala bekroond

EU. In het Europees Parlement ontvangt de Pakistaanse activiste Malala Yousafzai de Sacharovprijs. Het parlement bekroont haar strijd voor onderwijs voor meisjes. Malala overleefde vorig jaar een aanslag van de taliban in Pakistan.

20 / 11 Akkoord over EU-begroting

EU. Met 537 stemmen voor en 126 tegen keurt het Europees Parlement de meerjaren-begroting 2014-2020 goed. De EU moet het de komende zeven jaar met 960 miljard euro doen. Er is 6 miljard voorzien voor de strijd tegen de jeugdwerkloosheid.

20 / 11 Amerikanen blijven

Afghanistan. De VS en Afghanistan spreken af dat na het vertrek van de NAVO in 2014 nog minstens 10.000 VS-soldaten in Afghanistan blijven om het land te steunen in zijn strijd tegen de taliban-rebellen. Ook de invloedrijke raad van stamoudsten stemt in met de deal.

21 / 11 Timosjenko niet vrij

Oekraïne. Het parlement stemt tegen een wet waarmee de opgesloten ex-premier Joelia Timosjenko voor medische verzorging naar de EU zou kunnen. De gesprekken over het associatieverdrag met de EU worden daarom opgeschort, wat tot heftig burgerprotest leidt in Kiev.

22 / 11 52 doden

Letland. In Riga stort het dak van een supermarkt in, en dat kost het leven aan 52 mensen. Veertig mensen raken gewond. De oorzaak van de ramp in het pas twee jaar oude winkel-complex blijft onduidelijk. Letland houdt drie dagen nationale rouw.

22 / 11 Nieuw afluisterschandaal

VS. Nederland en België zijn tussen 1946 en 1968 afgeluisterd door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat schrijft de krant NRC Handelsblad op basis van informatie van NSA-klokkenluider Edward Snowden. Geen enkele regering wenst te reageren.

23 / 11 Flauw klimaatakkoord

Polen. Op de VN-klimaatconferentie in Warschau spreken 195 landen af om tegen de grote top van 2015 in Parijs nieuwe doelen te stellen. De ontwikkelde landen beloven tegen 2020 100 miljard euro steun voor landen die lijden onder de klimaatrampen.

24 / 11 Geen loonplafond

Zwitserland. Een meerderheid van de Zwitsers stemt in een nationaal referendum tegen het voorstel om de lonen van toplui in het bedrijfsleven te beperken. De jongsocialisten wilden dat die niet meer zouden kunnen verdienen in één maand dan de goedkoopste werk-nemer in één jaar.

24 / 11 Regering onder vuur

Thailand. Demonstranten in Bangkok eisen het aftreden van de regering. Ze zijn boos om een wet die het regime van ex-premier Thaksin Shinawatra amnestie wil verlenen. Huidig premier Yinluck Shinawatra is zijn zus.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content