28 I 10 Herfststorm

Duitsland. Een storm die over het noorden van Europa raast, maakt tien doden: vijf in Duitsland, vier in Groot-Brittannië en één in Nederland. In Frankrijk zitten in Bretagne en Normandië 75.000 gezinnen zonder stroom.

28 I 10 Mysterieuze aanslag

China. Een SUV rijdt in op de massa op het Tienanmenplein in Peking en maakt vijf doden en 38 gewonden. Volgens de politie gaat het om een terreuraanslag van Oeigoeren, de moslimminderheid uit Xinjiang. Ze pakt meteen vijf militante Oeigoeren op.

28 I 10 Brahimi is terug

Syrië. VN-gezant Lakhdar Brahimi keert terug naar Syrië om de vredesconferentie voor te bereiden. Volgens de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens zijn alle installaties waarmee het regime chemische wapens produceerde intussen vernietigd.

29 I 10 Treintunnel

Turkije. In Istanbul opent de eerste ondergrondse treinverbinding tussen Europa en Azië. Die verwacht 1,5 miljoen passagiers per dag. Volgens de Turkse regering zal de ‘Marmaray’ de files in Istanbul met 20 procent doen dalen.

29 I 10 Gijzelaars vrij

Niger. De Noord-Afrikaanse tak van terreurgroep Al- Qaeda laat vier Franse gijzelaars vrij in Niger. Het gaat om werknemers van mijngroep Areva die ze sinds 2010 gijzelden. De Franse regering stelt dat ze geen losgeld betaalde, Areva geeft geen commentaar.

30 I 10 Aanslagen verijdeld

Tunesië. In de populaire badplaats Sousse blaast een man zichzelf op op het strand. Er zijn geen andere slachtoffers. In Monastir wordt een tweede aanslag verijdeld. De politie pakt vijf radicale islamisten op voor het smeden van een complot.

30 I 10 Wapenstilstand

DR Congo. In het onstabiele oosten herovert het regeringsleger de stad Bunagana, het laatste bolwerk van de M23-rebellen. De groep deserteurs uit de Tutsi-minderheid belooft een wapenstilstand en wil onderhandelen met de regering.

30 I 10 Blijven bouwen

Israël. 26 Palestijnse gevangenen komen vrij als gevolg van de hervatte vredesonderhandelingen. Israël kondigt meteen aan dat het 1500 woningen gaat bouwen in bezet Oost-Jeruzalem. De VN en de VS veroordelen dat.

01 I 11 Nederland naar Mali

Nederland. Het kabinet kondigt aan dat Nederland 368 militairen naar het noorden van Mali zal sturen om de VN-missie Minusma te versterken. Volgens premier Mark Rutte zullen ze er het terrorisme indammen aan de grenzen van de Europese Unie.

01 I 11 Topterrorist gedood

Pakistan. In Noord-Waziristan doden de VS met een drone Hakimullah Mehsud, de nummer 1 van de radicaal-islamistische talibanrebellen. De Pakistaanse regering bevestigt Mehsuds dood en zegt dat dat slecht nieuws is voor het vredesproces.

03 I 11 Morsi berecht

Egypte. In Caïro begint het proces tegen de verdreven president Mohamed Morsi en veertien andere moslimbroeders. Ze worden ervan beschuldigd aangezet te hebben tot de moord op zeker tien demonstrerende opposanten in december 2012.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content