De week (Wereld)

21/10 Explosie

Rusland. Een terroriste blaast zichzelf op in een bus in de zuidelijke stad Volgograd. Er zijn zes doden en dertig gewonden. De autoriteiten zeggen dat de dader een islamistische rebel uit Dagestan is, maar geen enkele groep eist de aanslag op.

22/10 Geen vrede

Syrië. De verdeelde Syrische oppositie is nog niet bereid om tijdens een vredes-conferentie te praten over machtsdeling met het regime, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. De VS willen de conferentie volgende maand in Genève organiseren.

23/10 Eindelijk groei

Spanje. Na negen kwartalen is Spanje officieel uit de recessie geraakt. Sinds juli is de Spaanse economie 0,1 procent gegroeid, na meer dan twee jaar krimpen. Er is nog steeds 26,3 procent werkloosheid, maar de werkgelegenheid neemt minder snel af.

24/10 Geen maatregelen

EU. Op de Europese top in Brussel uiten alle Europese regeringsleiders hun ongenoegen over het uitgelekte spionageprogramma van de VS. Ze noemen het onaanvaardbaar. Zowel Duitsland als Frankrijk dringen aan op een reactie, maar maatregelen nemen ze niet.

25/10 Fukushima beeft

Japan. Een zware aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter treft de oostkust. Ze bereikt ook het nucleaire rampgebied rond de kerncentrale van Fukushima. Er volgt een tsunami, maar er is geen nieuwe schade aan de centrale.

26/10 Merkel afgeluisterd

Duitsland. Het weekblad Der Spiegel onthult dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA al sinds 2002 het mobieltje van bondskanselier Angela Merkel afluistert. In totaal zouden de VS 35 wereldleiders afgeluisterd hebben, schrijft de krant The Guardian.

27/10 Nieuw tijdperk

Georgië. Giorgi Margvelasjvili van regeringspartij Georgische Droom wint de presidentsverkiezingen met twee derde van de stemmen. Hij volgt Michail Saakasjvili op. Margvelasjvili zal deze week een nieuwe premier aanwijzen.

27/10 Nog meer vrijlatingen

Israël. Komende week laat Israël 26 Palestijnse gevangenen vrij. In augustus deed het dat ook al eens. De vrijlatingen komen er na de hervatting van de vredesonderhandelingen onder impuls van de VS, maar oogsten kritiek bij rechtse politici.

27/ 10 Aanslagengolf

Irak. Een serie aanslagen met autobommen die sjiitische doelen viseren, doodt in een half uur minstens 42 mensen. De autoriteiten wijzen naar aan Al-Qaeda gelinkte terroristen. In oktober stierven al zeker 500 burgers door het oplaaiende geweld.

27/10 Kirchner verliest

Argentinië. De FPV van president Christina Kirchner behoudt haar meerderheid net, na tussentijdse verkiezingen voor 127 kamerzetels en 24 senaatszetels. In de vier grootste provincies en de hoofdstad verliezen ze wel.

28/10 Afluisterschandaal dijt uit

Spanje. De Spaanse krant El Mundo onthult dat de Amerikaanse inlichtingendienst in een maand tijd 60 miljoen telefoon-gesprekken heeft afgetapt in Spanje. Vorige week bleken in Frankrijk ook al 70 miljoen telefoontjes afgeluisterd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content