15 I 10 Contactlijsten

VS. De Amerikaanse inlichtingendienst NSA verzamelt elke dag honderdduizenden contactlijsten uit mailaccounts, berichtendiensten en socialemediasites, zo schrijft The Washington Post. De dienst heeft daarvoor niet de toestemming van het Amerikaanse Congres.

15 I 10 Ruzie

Nederland/Rusland In Moskou wordt de Nederlandse topdiplomaat Onno Elderbosch mishandeld in zijn appartement. De Russische ambassade in Den Haag krijgt bezoek van inbrekers. Eerder was in Nederland ook al een Russische diplomaat opgepakt op verdenking van kindermishandeling.

16 I 10 Grondwettelijk hof

Congo. President Joseph Kabila keurt de oprichting van een grondwettelijk hof goed. Dat moet oordelen over het regelmatige verloop van nationale verkiezingen en referenda, over de reglementen van het parlement en over de grondwettelijkheid van wetten.

16 I 10 Schendbaar

Griekenland. Een ruime meerderheid in het Griekse parlement heft de onschendbaarheid op van zes parlementsleden van de neonazipartij Gouden Dageraad. Drie van hen staan nu terecht voor lidmaatschap van een criminele organisatie, de andere drie voor geweldpleging.

16 I 10 Nieuwe regering

Noorwegen. De nieuwe premier Erna Solberg vormt met haar conservatieve partij een regering met de populistische Partij van de Vooruitgang (Fremskrittspartiet). De coalitie heeft geen meerderheid in het parlement, maar wordt gesteund door twee kleine centrumpartijen.

17 I 10 Meer schulden

VS. Het Congres en de Senaat stemmen in met een verhoging van het schuldplafond tot 7 februari 2014. De geldkraan voor de federale overheid blijft open tot 15 januari. Zo komt een einde aan de shutdown, waardoor ambtenaren twee weken thuiszaten.

17 I 10 Knikkebolziekte

Zuid-Sudan. In Zuid-Sudan en het noorden van Uganda lijden meer dan 10.000 kinderen en jongeren aan een dodelijke ziekte waartegen geen behandeling bestaat. De dragers worden maximaal 30 jaar. Documentairemakers Leo De Bock en Chris Michel luiden de alarmklok.

18 I 10 Geen zitting

VN. Saudi-Arabië is aan de beurt voor een zetel in de VN-Veiligheidsraad, maar weigert zitting te nemen. Volgens het koninkrijk slaagt de raad er niet in oorlogen te beëindigen of conflicten op te lossen. Het zal pas zetelen als de raad hervormd wordt.

18 I 10 Monti weg

Italië. De voormalige Italiaanse premier Mario Monti verlaat zijn partij Scelta Civica. De technocraat richtte de partij zelf op, maar kwam in ruzie met een kleine groep parlementsleden die in tegenstelling tot hemzelf de begroting van de huidige regering willen steunen.

20 I 10 Rebellenaanval

Zuid-Sudan. Er vallen 41 doden en tientallen zwaargewonden bij een aanval in de deelstaat Jonglei in het noordoosten van het land. De daders zijn vermoedelijk aanhangers van rebellenleider David Yau Yau. Ze schoten lukraak in het rond met machinegeweren.

20 I 10 Nieuw parlement

Luxemburg. De christendemocraten van uittredend premier Jean-Claude Juncker verliezen 5 procent, maar blijven met 23 zetels de grootste partij van het land. De liberalen winnen vier zetels en zijn met dertien parlementsleden nu even groot als de sociaaldemocraten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content