27 / 08 Rutte bezuinigt

Nederland. Het paarse kabinet raakt het eens over 6 miljard euro aan extra bezuinigingen voor 2014. Zo wil Nederland zijn begrotingstekort onder de drie procent krijgen, zoals de EU vraagt. Daarvoor worden onder meer de lonen in de overheidssector bevroren.

27 / 08 Klopjacht

Egypte. De Egyptische politie arresteert een zestigtal Moslimbroeders, medestanders van de afgezette president Mohamed Morsi. Zij worden beschuldigd van aanzetten tot geweld. De leider van de Moslimbroeders, Mohamed Badie, overleeft een hartaanval in de gevangenis.

28 / 08 Zwaarst mogelijke straf

VS. De Amerikaanse legerpsychiater Nidal Hasan krijgt de doodstraf. In 2009 schoot hij 13 militairen dood en verwondde hij 30 anderen op de legerbasis Fort Hood in Texas, als vergelding voor de invasie van Irak. Hasan is de eerste militair die de doodstraf krijgt sinds 1961.

28 / 08 VN vallen aan

DR Congo. Nabij de oostelijke stad Goma beschiet de nieuwe, versterkte VN-interventiemacht vanuit helikopters de stellingen van de M23-rebellen. Eén blauwhelm komt daarbij om het leven. Na drie dagen beloven de rebellen zich terug te trekken.

28 / 08 Kroatië buigt

Kroatië. De Europese Commissie dreigt met sancties omdat Kroatië het Europees arrestatiebevel niet wou toepassen. Wie voor augustus 2002 misdaden beging, wilden de Kroaten niet uitleveren. De regering schikt zich na drie dagen naar de Europese eisen.

29 / 08 Harde Angela

Duitsland. Griekenland had nooit toegelaten mogen worden tot de Europese Unie, zegt kanselier Angela Merkel. Ze leidt nog steeds comfortabel in de peilingen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 22 september.

29 / 08 In de kraag gevat

India. Nabij de grens met Nepal arresteert de politie topterrorist Yasin Bhatka, het hoofd van de Indian Mujahideen. Die terreurgroep wordt onder meer verantwoordelijk geacht voor de aanslagen in Mumbai van juli 2011, die aan 27 mensen het leven kostten.

30 / 08 Werkloosheid piekt

EU. 19,2 miljoen mensen in de eurozone zitten zonder werk (12,1 procent), meldt Eurostat. De situatie blijft daarmee al drie maanden stabiel, ondanks een verbeterde conjunctuur. Spanje (26,3 procent) en Griekenland (27,6 procent) kampen met de grootste problemen.

30 / 08 Zorgen om India

India. Premier Manmohan Singh ontkent in het parlement dat zijn land op een economische crisis afstevent. Velen vrezen daarvoor nu de groei vertraagt en de roepie al enkele weken zware klappen krijgt. Singh hoopt nog op 5,5 procent groei dit jaar.

31 / 08 Stap terug

VS. De Amerikaanse president Barack Obama is klaar om het Syrische regime militair te straffen voor het gebruik van zenuwgas, maar vraagt eerst de toestemming van het Congres. Dat stemt pas op z’n vroegst op 9 september, en lijkt diep verdeeld over de ingreep in Syrië.

01 / 09 Kernramp duurt voort

Japan. Bij de beschadigde kerncentrale van Fukushima wordt rond de tanks met radioactief koelwater een stralingsniveau gemeten van 1800 millisievert per uur, meldt uitbater Tepco aan persagentschap Reuters. Dat is een levens-gevaarlijk hoog niveau.

01 / 09 Mandela thuis

Zuid-Afrika. De iconische ex-president Nelson Mandela (95) mag na drie maanden ziekenhuis wegens een longinfectie terug naar huis in Johannesburg. Zijn toestand blijft kritiek, maar is wel stabiel. Mandela zal thuis intensieve zorg krijgen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content