20 I 08 Musharraf aangeklaagd

Pakistan. Ex-president Pervez Musharraf wordt officieel aangeklaagd voor de moord op ex-premier Benazir Bhutto (2007), en voor samenzwering tegen haar. Musharraf riskeert levenslang. Hij ontkent en geeft de talibanrebellen de schuld van de aanslag.

20 I 08 Gifgasaanval

Syrië. De regering en de rebellen beschuldigen elkaar van een grote aanval met gifgas in Damascus, die volgens ngo Artsen zonder Grenzen zeker 355 mensen doodde. Het regime laat pas zes dagen later VN-inspecteurs toe om de aanval te onderzoeken.

21 I 08 Kivu onstabiel

DR Congo. De rebellen van M23 starten een nieuw offensief tegen het Congolese leger rond Goma, de hoofdplaats van Noord-Kivu. Volgens de VN worden vier burgers doodgeschoten, en raakt een tiental anderen gewond bij de beschietingen rond de stad.

22 I 08 Burgerprotest

India. In Mumbai verkrachten vijf mannen een fotografe (22). Vijf verdachten worden opgepakt. Honderden mensen komen op straat om te betogen tegen de wijdverspreide verkrachtingen, net zoals in december 2012 in Delhi, toen het burgerprotest dagen aanhield.

22 I 08 Bo berecht

China. In Jinan begint het proces tegen Bo Xilai, de gevallen partijchef van Chongqing. Hij staat terecht voor corruptie en machtsmisbruik, maar ontkent de aantijgingen. Zijn vrouw Gu Kailai kreeg al levenslang voor de moord op een Britse zakenman.

22 I 08 Derde Griekse redding

Griekenland. Europa zal Griekenland in 2014 nog een derde keer moeten redden met een steunpakket, bevestigt Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep. De Griekse regering zegt dat ze tien miljard euro extra nodig heeft.

22 I 08 Mubarak vrij

Egypte. Ex-dictator Hosni Mubarak wint het beroep tegen zijn opsluiting en komt vrij. Hij moet wel terechtstaan voor de dood van opposanten. Drie leiders van de Moslimbroederschap worden opgepakt en berecht, omdat ze hun aanhang aanzetten tot geweld.

23 I 08 Onder vuur

Libanon. In Tripoli komen zeker 47 mensen om het leven bij een aanslag op twee soennitische moskeeën. Palestijnse militanten vuren raketten af op het noorden van Israël, dat op zijn beurt het Palestijnse kamp bombardeert. Er vallen doden noch gewonden.

23 I 08 Kinderen slachtoffer

Syrië. Volgens de VN zijn inmiddels 1 miljoen kinderen de burgeroorlog ontvlucht. Twee miljoen andere kinderen zijn binnen Syrië op de vlucht voor het geweld. Volgens de VN worden ze ook door beide kampen gerekruteerd om mee te vechten.

23 I 08 Levenslang

VS. Robert Bales, de Amerikaanse sergeant die in maart 2012 zestien Afghaanse burgers doodde bij een individuele aanval op twee dorpen in Kandahar, krijgt levenslang van een militaire rechtbank. Hij pleitte schuldig, om de doodstraf te ontlopen.

25 I 08 VS bespioneren VN

VS. De Amerikaanse inlichtingendienst NSA brak ook in in het interne videosysteem van de VN, en bekeek er geheime beelden. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel, dat zich baseert op documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden.

25 I 08 Aanslag in Sanaa

Jemen. Een bom ontploft op een bus die militairen naar de nationale luchthaven in Sanaa brengt. Zes soldaten sterven, 26 anderen raken gewond. De autoriteiten wijzen naar terreurorganisatie Al-Qaeda, die vaker aanslagen pleegt op het leger.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content