Han Renard

PS-voorzitter Elio Di Rupo krijgt steeds meer interne kritiek te verduren. Is hij de controle over zijn partij kwijt?

Het kan de besten overkomen. Zelfs Elio Di Rupo is in zijn eigen partij niet langer onomstreden. De gewezen premier wordt door sommige kameraden als een blok aan het been gezien. Een man van het verleden, ongeschikt om de PS opnieuw een geloofwaardige linkse smoel te geven.

De slechte peilingen en de steile opgang van de extreemlinkse PTB maken PS-mandatarissen bloednerveus. Zo nerveus dat een aantal kopstukken, zij het anoniem, vorige week hun hart luchtten in de krant Le Soir. ‘Bezigheidstherapie’, luidde het vernietigende oordeel over de door Di Rupo bedachte ideologische vernieuwingsoperatie ‘chantier des idées’, die in 2017 afgerond moet worden.

Het parfum de crise in de grootste Waalse partij uit zich ook in een ongebruikelijke kakofonie van standpunten en stellingnames. Waals minister-president Paul Magnette (PS) haalde recent een oude discussie over de regionalisering van gemeenschapsbevoegdheden van onder het stof. Hij deed dat in ongemeen felle bewoordingen. ‘Zonder onderwijs en cultuur is Wallonië een eunuch’, zei Magnette. Onderwijs en cultuur zijn de belangrijkste bevoegdheden van de Franse Gemeenschap. Waalse regionalisten vinden traditioneel dat Wallonië en Brussel ook op die gebieden hun eigen keuzes moeten kunnen maken. Ze hebben in Magnette een medestander van formaat gevonden. Maar partijgenoot Rudy Demotte, die de Franse Gemeenschapsregering leidt, reageerde woedend. De Franse Gemeenschap is niet van plan zich door het Waalse Gewest te laten castreren, brieste Demotte. En wat vond de kapitein hiervan? Hij zei dat de discussie in de PS nog gaande is. Noem dit geen kakofonie, aldus Di Rupo, maar gewoon een intern debat.

Een ander ernstig inhoudelijk meningsverschil betreft het basisinkomen. Opnieuw blijkt Magnette een uitgesproken voorstander. Het staat volgens hem in de sterren geschreven dat de sociale zekerheid op termijn door een universeel basisinkomen wordt vervangen. En wederom Demotte, maar ditmaal ook Laurette Onkelinx (PS), reageerden furieus. Op Twitter boorde Onkelinx de ‘foute goede ideeën’ de grond in. Het basisinkomen is volgens Onkelinx het paard van Troje van het neoliberalisme, bedoeld om de sociale zekerheid, het enige effectieve instrument tegen sociale ongelijkheid, onderuit te halen. En wat zegt de kapitein hierover? Die verwijst naar het ‘chantier des idées’. Nog even geduld uitoefenen, aldus Di Rupo. De knoop zal in 2017 worden doorgehakt.

Op den duur moeten we ons afvragen of er nog wel een baas op het schip aanwezig is.

Han Renard

Di Rupo beweert dat hij de kapitein is van het PS-schip. Maar dat schip lijkt toch heel wat water te maken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content