Dit zijn de mensen die, naast Jean-Marie Dedecker, de touwtjes in handen hebben bij LDD.

IVAN SABBE

Jean-Marie Dedecker zag in Ivan Sabbe zijn opvolger als voorzitter van LDD en maakte hem dan ook covoorzitter. Een beetje voorbarig, zo bleek, want de partij kan het nog niet zonder haar grote roerganger stellen. Bovendien moet Sabbe, die volgens insiders van onschatbare waarde is voor de organisatie van de jonge partij, nog wat meer politieke ervaring opdoen en vooral wat eloquenter worden. Sinds kort moet hij het stellen met de titel van ondervoorzitter. Sabbe, die lang actief was bij Open VLD in Kortrijk, was tot eind 2006 ceo van Lidl Belgium en houdt zich nu vooral met internationale vastgoed-projecten bezig.

JURGEN VERSTREPEN

De gladde mediaman werd bij het grote publiek bekend met het controversiële radioprogramma ZwartWit. In 2004 stond hij op de lijst van Vlaams Belang en nam daarna als onafhankelijke zitting in het Vlaams Parlement. Sinds 2007 zit hij ook in de Antwerpse gemeenteraad. Begin vorig jaar kwam hij in aanvaring met de partijleiding van VB toen hij pleitte voor een Vlaams front met onder anderen Jean-Marie Dedecker. Toen de spanningen escaleerden, stapte hij over naar Lijst Dedecker, waar hij tegenwoordig ondervoorzit-

ter is en zich ook intensief met de communicatie bezighoudt.

RUDI DE KERPEL

De bedrijfsleider van onder meer Eurotuin leerde Jean-Marie Dedecker kennen toen hij in het panel van het TV1-programma Jan Publiek zat. Hij was het die de oud-judotrainer eind jaren negentig aan Guy Verhofstadt voorstelde. Van bij het begin zaten De Kerpel en Dedecker op dezelfde libertijnse golflengte. Door zijn trouw aan Dedecker verloor de flamboyante De Kerpel een paar jaar geleden zelfs zijn zitje in de raad van bestuur van de VRT. Vandaag is hij de loyale penningmeester van de partij.

PETER REEKMANS

De ijverige ondernemer zat voor Open VLD in de Glabbeekse gemeenteraad tot hij zich vorig jaar tot LDD bekeerde. Reekmans, die onder meer bedrijfsleider is van ReekInvest en ReekConsult, zit als nationaal partijsecretaris in het directiecomité. Hij investeert vooral veel tijd in het uitbouwen van de plaatselijke partijafdelingen en het werven van nieuwe leden. Dedecker noemt hem ‘onze pompier die heel Vlaanderen afreist om overal brandjes te gaan blussen’.

STEF GORIS

Het voormalige Open VLD-Kamerlid stapte in oktober 2007 over naar Lijst Dedecker. Stef Goris zat van 1995 tot 2007 in het federale parlement, waar hij zich vooral op defensiedossiers concentreerde en de werkgroep voorzat die zich over de wapenwet boog. Bij de federale verkiezingen van vorig jaar moest hij op de Leuvense Kamerlijst plaatsmaken voor een vrouw en genoegen nemen met de zevende plaats op de Senaatslijst. Hij werd niet opnieuw verkozen en kreeg van Open VLD ook geen troostprijs. Bij LDD is hij nu politiek secretaris.

BOUDEWIJN BOUCKAERT

Zijn partijvoorzitter noemt hem graag de Soeslov van LDD, naar de communistische partij-ideoloog Mikhail Soeslov. De Gentse doctor in de rechten, voorzitter van de vakgroep grondslagen en geschiedenis van het recht aan de Universiteit Gent, en voorzitter van de liberale denktank Nova Civitas stapte uit Open VLD toen Dedecker er buiten werd gezet. Later volgde hij zijn kompaan nog even naar N-VA, tot ze ook daar het deksel op de neus kregen. Naast Dedecker stond hij ook aan de wieg van de vzw Cassandra en van LDD. Even zat er een haar in de boter toen Bouckaert om persoonlijke redenen weigerde om de Oost-Vlaamse lijst voor de federale verkiezingen te trekken, maar dat heeft Dedecker hem ondertussen vergeven. Tegenwoordig is Bouckaert lid van het partijbureau en voorzitter van de denkgroep Cassandra. Hij werkt ook aan de internationale en Europese lijn van de partij.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content