De in 2004 overleden prinses Juliana zou op 30 april 2009 honderd jaar geworden zijn. Koningin Beatrix had de verjaardag van haar moeder en voorgangster behouden voor Nederlands absolute hoogmis: Koninginnedag. De hele natie gaat dan overal te lande uit de bol, maar het centrum van de festiviteiten was deze keer Apeldoorn. De stad in de provincie Gelderland heeft een lange koninklijke traditie en meerdere gebouwen waar de familie vaak langskomt of verblijft.

Meer dan 200.000 koningsgezinden zouden de stoet en de festiviteiten bijwonen. Eén man zou daar uiteindelijk anders over beslissen, Karst Tates (38) uit Huissen, zo’n 35 kilometer bezuiden Apeldoorn.

Om tien voor twaalf ’s middags rijdt T. door een politieversperring waar hij even tevoren nog werd tegengehouden. Daarop slaat hij een zijweg in, om vervolgens met grote snelheid door de versperring te rijden. Hij komt enkele honderden meters verderop met zijn auto, een zwarte Suzuki Swift, achter de toeschouwers uit. Op dat moment passeert de open bus met de koninklijke familie. Tates rijdt door het publiek en door de omheining in de richting van de

bus.

Enkele slachtoffers worden tientallen meters meegesleurd. De auto is dan al zwaar verhakkeld, rijdt stuurloos langs de fotografen op het parcours, en komt tot stilstand tegen De Naald, een monument voor oorlogsslachtoffers.

Aan de toegesnelde politiemensen vertelt de zwaargewonde Tates dat zijn daad een aanslag tegen het koningshuis was. Onder de toeschouwers vallen veertien zwaargewonden. Zes slachtoffers overlijden in de loop van de dag. In de daaropvolgende nacht sterft ook Tates aan zijn verwondingen. De andere gewonden verkeren niet meer in levensgevaar.

Kort daarna wordt beslist om alle officiële activiteiten voor Koninginnedag over het hele land af te gelasten. De vlaggen gaan halfstok. De meeste horeca-uitbaters sluiten hun zaak. ’s Avonds spreekt koningin Beatrix op televisie haar medeleven uit met de slachtoffers en hun naasten. Op 1 mei opent de gemeente Apeldoorn een rouwregister in het stadhuis. Honderden Nederlanders begeven zich naar de plaats van het onheil om bloemen neer te leggen. ’s Avonds bezoeken koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Maxima de verschillende ziekenhuizen waar de gewonden liggen. Op vrijdag 8 mei zal de koninklijke familie aanwezig zijn op de herdenkingsbijeenkomst in de schouwburg in Apeldoorn.

De politie vraagt het publiek om alle mogelijke foto’s en videobeelden naar een speciale website te sturen. Het onderzoek wordt beschouwd als een aanslag tegen de koninklijke familie en is dus een zaak van nationaal belang. De speurders mogen dus telefoons aftappen en alle gegevens van Karst Tates nagaan, van telefooncontacten tot bankverrichtingen en internetverkeer.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content