?Cyrano? en ?Itak? voor kinderen.

Bijna 100 jaar geleden schreef Edmond Rostand (1868-1918) het romantische versdrama ?Cyrano de Bergerac? over Hector-Savinien de Cyrano. Eveneens een toneelschrijver, maar meer bekend om zijn enorme neus dan om zijn werken. Jo Roets van Blauw Vier vond het een voldoende reden om voor iedereen vanaf 14 jaar de man en diens turbulente leven even nader te bekijken. Cyrano was trouwens ook nog vechtersbaas, soldaat, briefschrijver, ketter, fantast en eeuwig ongelukkig verliefd.

Blauw Vier maakt geen historische reconstructie, maar reduceert het oude stuk tot drie personages en een aantal essentiële scènes en laat voor de rest de fantasie de vrije loop.

Het menselijk aspect van lelijkheid en liefdesperikelen wordt gekoppeld aan de geest van dichterlijke vrijheid en innerlijke schoonheid. Daarin was Cyrano zichzelf. Dit resulteert in een zeer speelse vormgeving, verrassend ook omdat de spelers zelf de bijhorende geluiden ter plekke laten ontstaan. Aldus slagen Marnick Bardyn (Cyrano), Dimitri Duquennoy en Patricia Goemaere erin om de dubbele bodems van het klassieke stuk, het theatermaken zelf en een veelgelaagd leven bloot te leggen.

Eveneens vol fantasie is het werk van Peter De Graef. Hij is niet alleen schrijver maar ook acteur en regisseur, bekend van ?Ombat? en van de rol van George in ?Who’s afraid of Virginia Woolf ?? in een regie van Dirk Tanghe. Voor de PaardenKathedraal in Utrecht, waar Tanghe nu artistiek leider is, heeft De Graef ?Itak? geschreven. Hij speelt het samen met Robert Van Leeuwen in een regie van Arne Lievens.

?Itak? is een scheppingsverhaal waarin het indianenjongetje Itak, misleid door een fee, ongewild zijn broertje doodt. Itak vlucht uit zijn paradijs en komt in een wereld vol misdaad en geweld terecht. Hij maakt kennis met Waltertje, een kind van een rijke vrouw, die de dochter is van de baas van een moordenaarsbedrijf. Waltertje zit vol kunstorganen en ook de wereld waarin ze terechtkomen blijkt heel technisch en beangstigend in elkaar te steken.

?Itak?, spannend als een crimi, is de zoektocht van een individualist naar mede-menselijkheid en een aanklacht tegen de manipulatie van geweld door onder meer de media. In de knappe en associatief geschreven tekst worden angst en geweld sterk gerelativeerd. Er wordt gespeeld in een ongedwongen dialogerende vertelstijl die, zoals de tekst, getuigt van veel verbeeldingskracht. Bij momenten wordt gefilosofeerd en zakt de spanning, voor zeer jonge kijkers duurt de voorstelling nogal lang. Maar voor een publiek boven de acht is het een fantastische ervaring.

Roger Arteel

Info : ?Cyrano? 03/230.81.91 (Blauw Vier) ; ?Itak? 03/235.04.90 (Thassos).

Cyrano : turbulent leven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content