De nasleep van de Panama Papers

© Getty Images/iStockphoto

Opnieuw zijn er 1,2 miljoen interne documenten gelekt van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Ze geven een inkijk in de chaotische interne keuken van ‘Mossfon’ tussen april 2016 (de publicatie van de Panama Papers) en eind 2017 (net voor de sluiting van het bedrijf). Knack, Le Soir en De Tijd konden de documenten inkijken dankzij Süddeutsche Zeitung, die ze deelde met het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ). In deze aflevering onthullen we de offshore links van het Antwerpse bankfiliaal van ABN Amro, en tonen we hoe Belgische offshore eigenaars reageerden op de Panama Papers.

Nieuwe onthullingen

– In het nieuwe lek zitten 6906 documenten met daarop het woord ‘België’ in verschillende schrijfwijzen. Bovendien vonden Knack, De Tijd en Le Soir informatie over 133 Belgen die nog niet op de Panama Papers-lijst met 732 namen van Belgische inwoners of burgers stonden. Intussen staat de teller dus op 865 betrokken landgenoten. – Het nieuwe lek legt ook de offshore links bloot van stervoetballer Lionel Messi, de president van Argentinië, de broer van de Maleisische premier, een veroordeelde Koeweitse topambtenaar, een Russische ex-senator, de erfgenamen van de Franse juwelier Pierre Cartier en de dochter van de Kazachse president. – Twee maanden nadat Mossack Fonseca zich in 2016 bewust was geworden van het eerste datalek kon het nog steeds de uiteindelijke begunstigden niet achterhalen van meer dan 70 procent van de 28.500 actieve offshorebedrijven die het op de Britse Maagdeneilanden had geregistreerd. Idem voor 75 procent van de 10.500 actieve schermbedrijven in Panama. – De gelekte documenten tonen de pogingen van Mossack Fonseca om na de sluiting van het kantoor in 2018 hun schaduwbusiness voort te zetten onder nieuwe namen. – In juni 2018 brachten Jürgen Mossack en Ramón Fonseca een persbericht uit waarin ze stellen dat het advocatenkantoor, zijn personeel en zijn oprichters ‘nooit betrokken zijn geweest bij onwettige handelingen’. De procureur-generaal van Panama liet aan Süddeutsche Zeitung weten dat er momenteel vijf verschillende gerechtelijke onderzoeken lopen gerelateerd aan Mossack Fonseca. – Via zijn bijkantoor in Genève had ING België bankrekeningen geopend op naam van offshores uit Panama en de Britse Maagdeneilanden. Die bleken op hun beurt in handen van rijke Russen en personen uit de energie-industrie. – Duitsland heeft informatie uit de Panama Papers gedeeld met België. In het kader van het gerechtelijk onderzoek naar Experta (dat ooit tot de Dexiagroep behoorde) stuurde België recent een rogatoire commissie naar het Bundeskriminalamt, dat de gevraagde informatie bezorgde. Ook de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) richtte zeven verzoeken om inlichtingen voor punctuele dossiers aan Duitsland. Eén daarvan werd intussen beantwoord.

De nasleep van de Panama Papers
De nasleep van de Panama Papers
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content